«Контроль страхового ринку НБУ — це великий плюс для ринку», — експерт

Поділитися:

За грудень Національний банк України отримав 701 запит на реєстраційні та ліцензійні процедури від небанківських фінансових установ (НФУ). Про це йдеться в повідомленні НБУ.

«Протягом грудня в НБУ надійшов 701 запит від небанківських фінустанов. Найбільша кількість запитів стосувалася фінкомпаній, ломбардів та лізингодавців — 565. Кількість запитів кредитних спілок — 53, страховиків — 83», — йдеться в повідомленні.

У грудні в Національний банк звернулася найбільша кількість учасників ринку фінпослуг щодо анулювання ліцензії.

Аналіз нормативної бази, яка за останні пів року була підготовлена ​​НБУ для банківського та небанківського ринків, дає наступну картину. Для банківського сектора передбачається ряд послаблень нормативних вимог у зв’язку з пандемією COVID-19 і викликаним нею зниженням економічної активності: введення нових антикризових заходів для пом’якшення наслідків карантину, зниження вимог до мінімального розміру регулятивного капіталу банку, відстрочення вступу в силу певних вимог, наприклад, розширення термінів рефінансування.

У той же проміжок часу для небанківських фінансових установ, і особливо для страхових компаній, постійно і систематично посилюються регуляторні вимоги.

За пів року НБУ представив майже десяток нормативних документів, і всі вони стосуються виключно контролю, нагляду та підвищення вимог.

Сергій Авдєєв, глава страхової компанії «Арсенал-страхування», говорить про це так:

«На мою думку і на думку багатьох страховиків, це плюс для страхового ринку і для всієї країни».

Звичайно, є незадоволені, так буде завжди. Але більшість страхових компаній підтримує дії НБУ. Регулювання почалося не так давно, а всі нормативні акти були прийняті раніше, ще при минулому керівництві. Насправді, каже експерт, нічого особливо нового національний регулятор не винайшов — всі нормативи, вимоги щодо фінмоніторингу — все це було.

«Підхід до фінансового і нефінансового секторів повинен бути однаковим, але є нюанси», — говорить експерт.

Звичайно ж, одне з важливих питань — нормативи, які повинна виконувати страхова компанія. Але багато хто спекулює цією вимогою. На думку експерта, ніяких складнощів зазначені нормативи у собі не несуть.

«Страховий ринок, класичний, виріс. Наприклад, страхування КАСКО — премії зросли на 20%, медичне страхування зросло, інші види теж. Знизилося так зване технічне страхування, але воно не справжнє. Це псевдострахування, і саме воно знизилося за показниками», — говорить Сергій Авдєєв.

Іншими словами, гірше стало «чорному ринку». Головне питання, яке зараз хвилює національного регулятора — якість активів і прозорість.

Більше цікавого про те, як уже змінився ринок страхування і чого Україні чекати в найближчому майбутньому, Сергій Авдєєв розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу