«Клієнт не буде доводити банку свою правоту та бігати з папірцями. Він піде до іншого банку» — експерт

Поділитися:

У вересні почали діяти нові правила поводження банків з клієнтськими рахунками. Вони регулюють питання, пов’язані з відкриттям, закриттям рахунків і депозитів. У Фонді гарантування вкладів повідомили, скільки українців мають рахунки в банках

Наразі будь-який банк може ухвалити рішення про закриття рахунку клієнта на підставі рішення про припинення ділових відносин із ним. Банк може ухвалити таке рішення, оцінивши ризики обслуговування клієнта з точки зору фінансового моніторингу. Рахунок закриють, якщо банк не зможе оцінити походження коштів клієнта, переконатися в законності походження тощо.

Водночас банкіри стверджують, що не можна говорити, що клієнт про це не дізнається, або втратить при цьому свої кошти.

За словами начальника юридичного управління одного з комерційних банків Олександра Ярецького, у разі припинення ділових відносин і закриття рахунку, кошти з рахунку можуть бути виплачені клієнтові через касу банку або переведені на рахунок клієнта, відкритий в іншому банку.

Крім цього, НБУ заборонив банкам закривати поточні рахунки клієнтів, якщо грошові кошти заморожені відповідно до законодавства з питань фінмоніторингу.

«Це означає неможливість для клієнта розпоряджатися такими замороженими коштами до закінчення процедури їхнього блокування», – додав Ярецький.

Арсен  Маринушкин, банківський експерт, вважає, що Нацбанк України повинен створити правила та розробити всі механізми фінансового моніторингу. Натомість поки що є проблеми, адже комерційні банки мають поле для маніпуляцій.

«Це відбувається в рамках посилення фінмоніторингу, потрібні чіткі рішення для того, аби конкретизувати діяльність українських банків. Механізми нібито вилучення грошей, якихось спеціальних фондів, куди вони будуть надходити – в ЗМІ було поширено дуже багато відомостей стосовно цього. Кажу вам: немає фондів, нічого вилучати ніхто не буде. Тобто це спекуляції. Це неможливо. Не можна позбавити клієнта грошей, для цього потрібно рішення суду. Тож, спокійно», – каже експерт.

На думку пана Маринушкина, зараз будуть розроблятися підходи для здійснення моніторингу.

«Якщо особа не є злочинцем, то їй нема чого переживати. Комерційні банки будуть боятися втрачати клієнтів», – каже експерт.

Також додає, що при наявності підтвердження законності операції – документів тощо — не буде ніяких 30 днів заблокованих коштів. Але будуть також і ризикові платежі – отут повинен працювати моніторинг.

«От дивіться: якщо агрофірма починає витрачати кошти на хакупівлю сигарет, алкоголю (наприклад) — то це підозріло», – наголошує експерт.

Але, на його думку, можуть бути (а навіть і обов’язково будуть) зловживання з боку комерційних банків. Блокування рахунку, за словами експерта, не буде, натомість будуть тимчасово обмежувати лише конкретні операції.

«Про походження коштів… НБУ умисно прийняв постанову, яка дозволяє здійснювати фінмоніторинг на власний розсуд. Тобто певних сум немає. Тут є місце для маніпуляцій», – впевнений експерт.

Чи зможуть банки закривати рахунки клієнтів? Чи можуть вони бути замороженими? Є ризик того, що підприємці підуть в тінь. Але НБУ наказує, що гроші повинні повернутися на рахунок, з якого прийшли.

«У нас система така, що постійно потрібно шукати місця, де можна обійти цей фінмоніторинг. Але важливо, аби вся ця діяльність була передбачуваною, прозорою та зрозумілою. Інакше бізнес буде шукати шляхи виведення таких коштів у незаконний спосіб», – каже Арсен Маринушкин.

Один з висновків нашого експерта такий: допоки НБУ залишається політично залежним органом, його рішення не призведуть до необхідного результату. Ринок з тіні не вийде.

Більше цікавого стосовно фінансового моніторингу в Україні Арсен Маринушкин розповів у ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу