«Китай надав кредит Україні під поставки агропродукції і під гарантії уряду» — експерт 

Поділитися:

Міністерство економіки погодило план реструктуризації китайського кредиту Державної продовольчо-зернової корпорації (ГПЗК), повідомила прес-служба держкомпанії.

Реструктуризація стосується кредиту в $ 1,5 млрд, який ГПЗК взяла ще у 2012 році у Експортно-імпортного банку Китаю. Кредит був виданий для фінансування поставок зернових китайському партнеру в China National Complete Engineering Corporation, CNCEC.

В ГПЗК повідомили, що Мінекономіки погодило внесення змін до договору і зараз Кабмін розробляє ініціацію переговорів на міждержавному рівні з китайською стороною.

Кредит корпорація повинна покрити до 2027 року. Держава виступила гарантом повернення кредиту і виплат відсотків.

За даними Мінфіну, на 1 жовтня заборгованість ГПЗК за залученими під держгарантії позиками становила 29,7 млрд грн. У 2021-2024 року ГПЗК повинна здійснити виплати на суму 23,8 млрд грн.

Подробиці теми розповіла керуючий партнер адвокатської групи «UniMinds» Марина Гаврилюк в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Ця заборгованість з’явилася з кредиту, який надавався під урядові гарантії. Це були домовленості в розрізі поставок зернової продукції на територію Китаю, а також під урядові гарантії. Тобто Україна виступила гарантом в даних кредитних зобов’язаннях за державну зернову компанію. В разі, якщо кредит не буде виплачений в обумовлені терміни сторонами,  то уряд України повинен внести до бюджету, і вже з бюджетних коштів буде відрахування цієї заборгованості. Тому зараз ця проблема є нагальною», — розповіла експерт.

За словами керуючого партнера адвокатської групи «UniMinds», окрім виплати кредиту є ще відсоткові зобов’язання. Експерт зазначила, що є ряд факторів, які впливають на розмір виплат. Водночас вона додала, що поки невідомо, яку суму необхідно буде сплатити до 2027 року.

«Є ще відсоткові зобов’язання, але точної суми зараз. Яка саме сума повинна бути виплачена в цьому році і до 2027 року наразі невідомо. Тобто з урахуванням відсотків, відсотків по заборгованості, відсотків по кредиту, інфляційних. Сума залежить від того, коли буде виплата та чи буде погашатись цей кредити і в який період часу», — пояснила експерт.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України створив міжвідомчу робочу групу, яка буде займатися питаннями виконання зобов’язань «Державної продовольчо-зернової корпорації України» (ДПЗКУ) за китайським кредитом. Про це йдеться в постанові Кабміну №1046.

Також зазначалось, що президент України Володимир Зеленський прокоментував питання можливого впливу США на відносини між Україною та Китаєм

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу