«Кількість перевірок бізнесу зростатиме» — адвокат

Поділитися:

У суб’єктів підприємництва є час до 15 листопада, щоб відмовитися від комплексної перевірки 2022 року. Проект плану таких перевірок уже згенерований пілотним модулем планування заходів державного нагляду (контролю) та збору інформації. Про це свідчать дані інспекційного порталу.

Згідно з оприлюдненим проектом плану, наступного року планується провести 29 916 комплексних перевірок.

Як йдеться у Законі «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», кожен контролюючий орган зобов’язаний затвердити річні плани перевірок суб’єктів господарювання. Такі плани до 15 жовтня обов’язково вносяться до інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю).

Система може виявити, що та сама компанія чи підприємець перевірятимуться кількома органами протягом року. У такому разі цей суб’єкт підприємництва автоматично переноситься до плану комплексних перевірок.

Іншими словами, замість кількох перевірок, які розтягнуться на рік, до підприємця прийдуть один раз, але інспекція проводитиметься комплексно всіма органами контролю, які внесли такого суб’єкта до свого річного плану перевірок.

Проте від проведення такої комплексної інспекції можна відмовитись. Для цього треба звернутись із письмовою заявою до Державної регуляторної служби.

Подробиці теми розповів адвокат Ігор Ясько в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Тут є комплекс причин. До цього переліку перевірок ще має Державна податкова служба у грудні оприлюднити свій список перевірок, і не враховується ще Фонд соціального страхування. Тобто кількість перевірок ще буде збільшена. Чому така велика кількість перевірок? Тут є ряд факторів. По-перше, відсутність чіткої вертикалі і контролю за контролюючими органами з боку керівництва, тобто виконавчої і законодавчої влади. Друга причина — невиконання планових показників», — зазначив адвокат.

За словами експерта, карантин показав, які сфери бізнесу послабили свої економічні показники, а які піднялися. Адвокат каже, що ті суб’єкти господарювання, які примножили прибуток за цей період, розуміють, що зараз попадуть під так звані «атаки» контролюючими органами.

«Атакувати — це коли контролюючий орган приходить на перевірку, і в нього стоїть завдання в будь-якому випадку вийти з цієї перевірки і виявити порушення. І якщо він навіть не виявить порушень, то все одно буде шукати їх, для того, щоб знаходити компроміс і складати акт порушення, щоб були надходження до бюджету», — пояснив експерт.

Раніше ми повідомляли, що число перевірок бізнесу у 2022 році, згідно з планом державних органів, складе більш ніж 29,9 тисяч. Це більше на 25 тисяч рейдів, запланованих на 2021 рік.

До кінця 2021 року діятимуть встановлені раніше обмеження на перевірки бізнесу на території України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу