Хмельницькобленерго і Центренерго продаватимуть

Поділитися:

Вхідна в енергохолдинг ДТЕК Рината Ахметова нідерландська компанія DTEK GRIDS B.V. стала співвласником АТ “Хмельницькобленерго”, основним власником якого є держава.

Зокрема, станом на перший квартал 2020 року з DTEK GRIDS B.V належить 6,75% акцій обленерго, тоді як раніше ця компанія значним пакетом акцій не володіла.

У той же час основним власником “Хмельніцкобенерго” залишається Фонд державного майна (70,0089% акцій).

Ізестний, що раніше міноритарним пакетом “Хмельницькобленерго” володіла група VS Energy.

У прес-службі ДТЕК заявили, що акції АТ “Хмельницькобленерго” були придбані холдингом понад 10 років тому.

Геннадій Коболєв, директора EXPRO Consulting говорить про те, що міжнародні компанії подають свою звітність відповідно до своїх регламентів, тому громадськість дізнається про зміни з деяким запізненням.

«Пакет, який придбала DTEK GRIDS B.V. незначний і держава зберігає за собою контрольний пакет в більш ніж 70%. Держава залишається власником підприємства і говорити про зміну власника і втраті контролю з боку держави над підприємством не можна », – зазначає Коболєв.

Разом з тим не можна і відкинути впливів ДТЕК на саму структуру.

«Формально такий маленький пакет не дає багато прав. Міноритарний акціонер має право замовити аудит діяльності підприємства, має право вимагати інформацію про роботу компанії і в разі виявлення недоліків відстоювати свої права за різними механізмами. Сенс покупки такого маленького пакету – створення певних позицій для подальшої приватизації підприємства. Є інформація, що Хмельницькобленерго буде виставлено в цьому році на повну приватизацію », – розповів« Першому Діловому »Сергій Дяченко, глава Бюро комплексного аналізу і прогнозу.

Хмельницькобленерго показав майже 86 млн грн прибутку, що більше за інших державних обленерго. За словами Коболєва, якщо порівнювати діяльність Хмельницькобленерго з діяльністю інших державних обленерго, то можна назвати такі фінасово показники високими. Адже державні компанії погано управляються і це стосується не тільки розподільних компаній. А в Центренерго – взагалі мільярдні збитки.

І хоча в Центренерго вдалося змінити Володимира Потапенко, то Олександр Козачук активно бореться і не збирається йти з посади глави Хмельніцкобенерго. Відбуваються суди, навіть фізичне протистояння.

«Така ситуація повторюється на багатьох державних об’єктах. Навколо Центренерго теж були перепони при зміні керівництва. Це стандартна ситуація – після зміни Кабінету міністрів намагаються міняти менеджмент на держпідприємствах з великим грошовим потоком », – пояснює Дяченко.

Хоча активні чутки про те, що зміна керівництва пов’язана з заходом на Хмельницькобленерго ДТЕК не припиняються.

Разом з тим, на днях один з найбільших інвестиційних фондів світу “Mubadala” (Об’єднані Арабські Емірати) заявив, що зацікавлений в 7 українських підприємствах. Активи фонду “Mubadala” зараз оцінюють в 850 млрд доларів.

«Процес приватизації Центренерго затягнувся – компанія знаходиться під прицілом великих інвесторів. І якщо раніше вона була прибутковою, і викликала інтерес, то зараз зазнає збитків і знайти гідних покупців для неї складно. А в України не так багато інвесторів, щоб запропонувати цей об’єкт. Для європейських компаній такий об’єкт не становить інтересу », – зазначає Геннадій Коболєв.

ДТЕК не претендує на Центренерго, оскільки у них є вугільна генерація. І не так багато бізнес-груп хотіли б придбати цей актив.

«Управляти – так, але придбати – немає. Тому на рівні Кабміну це питання вирішиться на користь іноземців », – зазначає Коболєв.

Раніше ми писали, що балансування в інтересах ДТЕК зупинила ще один блок на АЕС.

Також ми інформували, що ДТЕК почав війну проти НКРЕКП.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу