Глава «Оператор ГТС» України прокоментував ситуацію з газом для Угорщини

Поділитися:

Здорожчання палива не за горами. Від сьогодні Угорщина імпортуватиме російський газ в обхід України. Про це повідомляє «Перший Діловий».

Напередодні держава підписала з «Газпромом» угоду про співпрацю на 15 років. Так, частина блакитного палива до Угорщини надходитиме через Болгарію та Сербію. Також, газ планують постачати з боку Австрії. Все, завдяки «Турецькому потоку».

Становище України нині вкрай невигідне, кажуть експерти та посадовці. Російсько-угорський документ поставив під питання залежність нашої держави від сусіда-постачальника, оскільки Угорщина була для України основним експортером і до того ж найдешевшим. Фактично, наголошують експерти, ми імпортували той газ, який йшов транзитом через Україну. Нині ж, трейдери будуть вимушені використовувати більш дорогі напрямки, серед яких Словаччина та Польща.

«Для України ця ситуація дуже болюча. Ми розуміємо, що «Газпром» продовжує свою політику щодо перенесення поставок газу на маршрути, не пов’язані з Україною. Так, в минулому році після запуску «Турецького потоку» Болгарія, Туреччина, Греція та Румунія почали отримувати газ через цей газопровід, через що Україна втратила близько 15 млрд кубометрів газу транзиту. В цьому році, якщо Угорщина все ж таки не буде отримувати блакитне паливо через Україну, ми втратимо ще 10 млрд кубометрів транзиту», — зазначив глава «Оператор ГТС».

Транзит газу дуже важливий елемент мілітарної безпеки. За словами Сергія Макогона, він виступає безпековим щитом проти більш агресивних дій Росії. Угоду між Газпромом та Угорщиною очільник «Оператора ГТС» називає продовженням політики Кремля, яка спрямована на відновлення залежності України в газопостачанні. Втім, навіть якщо «Газпром» не транзитуватиме газ через Україну до Угорщини, компанія все одно мусить платити за заброньовані потужності.

Через підписання нового газового контракту Угорщини з «Газпромом» угорсько-український маршрут, який став найзатребуванішим для імпорту газу в Україну, може повністю зупинитися. Про це заявили в компанії Оператор ГТС України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу