ФОПи поскаржилися, що не можуть торгувати онлайн

Поділитися:

ФОПи (фізособи-підприємці) 1-ї групи – це ті, хто працюють самі, без найманих працівників. Торгувати онлайн вони не мають права за законом. ФОПи 1-ї групи можуть торгувати тільки на ринку. Українські юристи дали поради таким підприємцям, що робити в умовах карантинних обмежень.

Для отримання можливості вести торгівлю онлайн необхідні наступні кроки:

  • перейти на 2-у групу єдиного податку. Але в цьому році ви вже не зможете подати заяву про перехід, адже граничний термін подачі – 16 грудня 2020 року. Тепер можна перейти тільки з II кварталу 2021 року;
    зареєструвати КВЕД (класифікатор видів економічної діяльності) для інтернет-торгівлі – 47.91.

Однак юристи багато про що попереджають. У вашому випадку торгувати онлайн, не порушивши правила роботи на спрощеній системі, просто немає можливості. Втім, ви можете закрити підприємство і зареєструватися повторно, але вже на 2-й групі. Тоді ви не зможете скористатися звільненням від сплати ЄП (єдиного податку) та ЄСВ (єдиного соцвнеску) за грудень 2020 року та з січня по травень 2021 року включно. Адже пільги діють тільки для 1-ї групи.

Якщо все ж таки вирішите торгувати онлайн на 1-й групі, знайте, що при роботі за незареєстрованим кодом КВЕД, дохід, отриманий за цим видом діяльності, оподатковується 15% ставкою ЄП. Також ФОП зобов’язаний перейти на загальну систему після отримання такого доходу. Якщо не зробите це самостійно, вас можуть позбавити спрощеної системи.

Нагадаємо, з початку дії програми президента України про одноразову матдопомогу ФОПам (фізособам-підприємцям) і найманим працівникам у зв’язку з локдауном вже оформлено 429 тисяч 704 заяви.

Також раніше ми написали про те, що на карантинну підтримку ФОПів виділено понад 8 млрд гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу