«ФГВФО навмисне знижує ціну лотів банківських активів» – експерт

Поділитися:

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у жовтні продав активи банків-банкрутів на 77,5 млн. гривень. Про це йдеться у повідомленні фонду.

«ФГВФО в жовтні провів успішні аукціони з продажу активів банків, що ліквідуються, на загальну суму 77,5 млн гривень. Загалом у жовтні проведено 298 відкритих електронних аукціонів, з яких 46 – результативні. Інші торги не відбулися через відсутність учасників, зацікавлених у купівлі активів», – йдеться у повідомленні.

Зокрема успішно завершилися аукціони з продажу активів 13 банків. Протягом жовтня за результатами 46 успішних аукціонів отримано оплату на суму 37,2 млн. гривень, з них за 8 угодами вже укладено відповідні договори купівлі-продажу.

Усі кошти, отримані від продажу активів, фонд спрямовує на розрахунки з кредиторами неплатоспроможних банків.

Михайло Стрельников, економічний експерт, виступив в ефірі «Першого Ділового» телеканалу, зазначивши:

«10 мільярдів, 7 мільярдів… Насправді це не дуже великі гроші. Тобто виставляються справді 7-10 млрд грн, але продається на 50 мільйонів, 70 мільйонів. Тобто, у кілька разів ціна нижча за лот, який виставляється. Це робиться навмисно. На сьогоднішній день, на жаль, Фонд гарантування вкладів є одним із оплотів корупції в Україні. Мало хто знає, що Конституційний суд вже з 2016 року ніяк не може розглянути (вже було кілька засідань, останнє з яких відбулося кілька днів тому) щодо конституційності існування Фонду гарантування у тому вигляді, в якому він зараз існує».

Експерт пояснив, що насправді зараз цей Фонд не підпорядковується нікому, і це насамперед, за словами Стрельникова, вигідно банкірам. Він нагадав, що у 2012 році банківське лобі фактично продавило новий Закон, який зараз є дійсним, який є антиконституційним. Про це, до речі, говорив і Верховний суд України, який у свою чергу й подав заяву до Конституційного суду на розгляд конституційності існування Фонду гарантування.

«У громадян завдяки цьому Закону зникли 270 мільярдів заощаджень. У економіки, малих підприємств, громадян фактично. А голови управлінь банків на волі дуже добре почуваються, у них є бізнеси. І всі знають, куди ці гроші поділися».

Раніше ми повідомляли, що Фонд гарантування повторно продасть ділянки банку «Аркада».

Також ми писали про намір ФГУ продати активи банків на 10 мільярдів 230 мільйонів гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу