Експерти розповіли, що буде з іпотекою до кінця року

Поділитися:

Питання доступної іпотеки, мабуть, стане одним з найбільш гостро обговорюваних в 2020 році.

Незважаючи на бурхливі пристрасті навколо пандемії коронавірусц і тривалого карантину в різних його фазах сотні тисяч українців пильно стежать за кожною заявою про доступні кредити на житло.

В цілому, на відсоток по іпотеці впливає безліч факторів, серед яких особлива увага приділяється прибутковості активів банку, відсотку за обов’язкове резервування і, зрозуміло, облікової ставки.

Адже розмір процентної ставки по кредиту безпосередньо залежить від облікової ставки НБУ.

Поступове зниження ставки НБУ до 6% відбилося на вартості залучених ресурсів, відповідно у банків з’явилися можливості запропонувати гроші для покупки квартири на більш вигідних умовах.

Так народилися перші програми під 9,99% річних, на які тут же відреагували люди. Наприклад, згідно з інформацією, отриманою від банків, з січня по липень 2020 року ключові учасники ринку видали близько 3,4 тис. іпотечних кредитів на первинному і вторинному ринках.

У НБУ відзначили, що загальна сума, яку банки видали на іпотеку за січень-червень нинішнього року, склала майже 1,5 млрд грн. Але з одним застереженням. Мова йде про покупку, будівництво і реконструкцію нерухомості.

Орися Юзвишин, директор департаменту роздрібних клієнтів АТ Кредобанк, уточнює: з початку року на покупку житла видали 1,418 млрд грн. За даними НБУ, середня вартість іпотечної квартири склала близько 1,5 млн грн, найчастіше позику беруть під житло на «вторинці». Це в першу чергу пов’язано з побоюваннями вплутатися в довгобуд.

В середньому українці брали кредити на 13 років, а тіло позики становила близько 840 млн грн.

Середньомісячний дохід типового позичальника, за даними НБУ, становить 45 тис. грн, вік – 37 років. 45 тис. грн – це майже $ 2 тис., А  згідно з останніми даними Держстату, лише 6,5% українців отримують зарплату понад 25 тис. грн.

Але, за словами банкірів, та сама ставка в 10% дозволяє істотно знизити поріг «потрібного» доходу для залучення іпотечної позики.

Щоб не бути голослівним, Володимир Чорненький, директор з розвитку роздрібного бізнесу департаменту підтримки і координації мережі «Правекс Банку», пропонує поглянути на цифри: при загальних доходах сімейства в 25 тис. грн витрати на обслуговування іпотечного кредиту (% і тіло кредиту) в розмірі 1 млн грн під 19% становили 16 200 грн / кв. м, або 65% всього доходу, а на життя залишалося всього 8 800 грн. У той час зі ставкою 9,99% витрати на обслуговування того ж кредиту становлять 9 640 (39% бюджету), а на життя залишається 15 360 грн (61%). Різниця відчутна.

Тому не дивно, що відсоток звернень за іпотечними кредитами на житло в цьому році дійсно виріс. За останні три місяці позитивна динаміка приросту заявок на отримання кредиту під таку ставку становить близько 60% на місяць, розповів експерт.

За 7 місяців 2020 роки для покупки житла на первинному і вторинному ринку в «Правекс Банку» видали 266 кредитів.

«Причому за програмою зі ставкою 9,99% вже закрито 70 кредитів на суму 74 млн грн, а понад 300 клієнтів протягом останніх місяців отримали позитивне рішення від банку і шукають підходящий варіант для покупки», – розповів Чорненький.

У «Глобус Банку», який працює на ринку кредитування первинної нерухомості за партнерськими програмами з 40 забудовниками по більш ніж 200 об’єктів вже близько 5 років, минулі місяці 2020 року теж можуть назвати вдалими. За цей період банк видав понад 200 кредитів на суму 150 млн грн і будує оптимістичні плани на майбутнє.

Разом з тим взяти іпотеку під 10% річних можна всього у декількох банків, які легко перерахувати на пальцях однієї руки. Та й вони дають кредит під 10% зовсім не на 20 років, а лише на перший час – частіше на перший рік, рідше до 5 років. Потім ставка змінюється, і, як правило, вона плаваюча. Розрахунок проводиться на основі номінальних ставок депозитів фізичних осіб в 20 найбільших банках. На даний момент він становить 8,74%.

Як повідомлялося раніше, чинний глава держави Володимир Зеленський оголосив про старт пріоритетної державної програми, яка пропонує українцям іпотеку під 10% річних. Дешеві кредити на житло – досить болюча тема в Україні з урахуванням того, що в країні найвищі іпотечні відсотки в Європі.

Також, в Україні не працює іпотека. На думку економіста Олександр Охріменко це не вплине на зменшення відсотків по іпотечних кредитах.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу