Економіка падає, а споживання зростає

Поділитися:

Згідно з інформацією Держстату, в першій половині 2020 економіка України впала на 6,5%. У першому кварталі падіння ВВП склало 1,3%, а в другому – до 11,4%. Так, в третьому кварталі НБУ очікує уповільнення спаду ВВП до 7,4%, а в четвертому кварталі – до 3,8%. Відомо, що загальний прогноз зниження ВВП на поточний рік – 6%.

Експерти заявляють, що промислове виробництво в Україні знижується, обсяги імпорту та експорту також, як і переклади від гастарбайтерів.

Однак, економіка показує ознаки відновлення: обсяги споживання зростають і, в деяких категоріях, навіть перевищують в карантинні. Але причиною цього може бути відкладений попит з боку населення, який скоро закінчиться.

Рівень промислового виробництва показав новий антирекорд. Так, в першу половину 2020 року об`єм промислового виробництва знизився на 7,7%. Це найгірший результат з 2015 року, коли промисловість обвалилася на 16%.

Обсяги експорту з України товарів і відповідно імпорту також падають слідом за ВВП і промвиробництвом. У порівнянні з аналогічним періодом 2019 експорт товарів зменшився на 6,36%, а імпорт – на 14,24%. Вони також значно нижче 2018 року.

Закриття кордонів і карантин в країнах Європи вплинули на обсяги грошових переказів від українських трудових мігрантів. Так, переклади в Україні зменшилися на 5,3%.

Незважаючи на погіршення макроекономічних показників, експерти запевняють, що споживання товарів і послуг в Україні зростає з кожним місяцем.

Нагадаємо, що в поточному році рівень споживання кавових бобів вперше впаде з моменту 2011 року. Про це свідчать дані Міністерства сільського господарства Сполучених Штатів Америки, передає видання Bloomberg.

Повідомляється, що на ситуацію прямо вплинуло закриття безлічі закладів громадського харчування, де однією з найпопулярніших позицій для споживача завжди був кави.

Раніше повідомлялося, що в другому кварталі 2020 року економіка Європейського Союзу показала гірший результат, ніж фіксувалося в перші шість місяців поточного року. Рівень економіки опустився на 11,7%. Про це свідчать дані Євростату.

Вказується, що через кризу і проблем пандемії ВВП країн Європи впав на 12,1%. Більш того, така негативна динаміка стала рекордом за два останніх десятки років. Раніше більше поганий показник спостерігався лише в 1995 році.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу