«ДТЕК купує електрику у Енергоатому, залишаючи шахтарів без роботи» — Герус

Поділитися:

Глава комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус прокоментував подвійні стандарти на українському енергетичному ринку. За його словами, холдинг Ріната Ахметова ДТЕК купує у «Енергоатома» електроенергію, при цьому маючи можливість завантажити вугільні шахти, ТЕЦ і згенерувати необхідні обсяги енергії самостійно. А в цей час під стінами адміністрації Президента проходять мітинги шахтарів, яким не вистачає роботи.

«Енергоатом» провів аукціон з продажу 1564 тис. МВт-год електроенергії. Третину цього обсягу придбала компанія «Д.Трейдінг» — трейдер з групи ДТЕК, замість того, щоб згенерувати обсяги на теплових електростанціях, що працюють на вугіллі, видобутку якого так не вистачає для працевлаштування шахтарів» — коментує Герус.

Також наголошується, що куплена електроенергія еквівалентна спалюванню 500 тис. тонн вугілля. Нічого протизаконного в діях ДТЕК немає, як і турботи про шахтарів, яким так не вистачає роботи і за яких так піклуються в холдингу. При цьому пікети якраз проводилися на підтримку того, щоб зобов’язати Україну купувати вугілля у приватних ДТЕК.

«Примітно, що країна не може використовувати атомні блоки повністю, щоб уникнути зачепити частина ринку, що належить іншим компаніям. Але ось приватна компанія або холдинг, на кшталт ДТЕК, має право вибирати джерело сировини і енергії. Зокрема, їм не заборонено купувати атомну енергію, ігноруючи потужності своїх приватних шахт» — додав глава комітету.

Варто відзначити і заяву Геруса про те, що якщо електроенергію купує ДТЕК, то це вільний ринок, а якщо інші компанії, то ні що інше, як «торгівля повітрям». Те ж саме стосується і імпорту електроенергії, коли імпорт іншими компаніями ДТЕК називає зрадою і енергетичної капітуляцією.

При цьому шахтарі з Донбасу, Львівщини та Волині влаштували безстрокову акцію протесту у Офісу президента. Вимагали, щоб в українського вугілля був гарантований ринок збуту. Нагадаємо, що Міненергетики вже раніше доручав ДП «Центренерго» закупити 1.2 млн тонн вугілля у державних шахт і ще стільки ж – у приватників, а точніше – у одного приватника, яким в країні є Ринат Ахметовим і групою ДТЕК. Ще раніше всі електростанції, що працюють на вітчизняному вугіллі, отримали від уряду гарантію пріоритетною диспетчеризації до листопада 2020.

Нагадаємо, компанія YASNO, яка є постачальником електроенергії і входить в ДТЕК, збирається поставляти газ юрособам і населенню. Постачальник отримав пакет ліцензій на постачання газу і вже веде переговори з першими клієнтами. Так повідомляється на офіційному сайті YASNO.

Міністерство енергетики України оголосило конкурс з визначення постачальника газу «останньої надії». Про це повідомила прес-служба Міненерго.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу