“Для окремих підприємств це означатиме кінець” – експерт про підвищення тарифів на електроенергію

Поділитися:

Влада досі не змогла просунутися в напрямку врегулювання кризи в енергетичній галузі. Один з важливих етапів, який передбачав підвищення тарифу на передачу “Укренерго”, провалився.

Так, НКРЕКП не змогла підвищити тариф держоператора магістральних мереж з 155 до 327,97 грн за Мвт/год, підвищивши його тільки до компромісних – 240 грн Мвт/год. Це призведе до незначного здорожчання електроенергії для промислових споживачів, які протестували проти підвищення, – ціни для них зростуть у межах 5%, кажуть експерти. Але при цьому новий тариф не дасть змогу в повному обсязі здійснювати поточні виплати перед ГАРПОК, якому “Укренерго” компенсує дефіцит коштів за виконання спецобов’язків за високим “зеленим” тарифом, а також PSO для населення.

Це означає, що якщо найближчим часом не буде вирішено питання щодо залучення банківських кредитів для погашення накопичених багатомільярдних боргів, змінено на законодавчому рівні правила гри на ринку електроенергії, криза посилюватиметься, борги продовжать зростати, загроза банкрутства “Укренерго” стане більш реалістичною. Незабаром влада може опинитися перед необхідністю відмовитися від штучного стримування цін на електроенергію для населення.

Відомо, що найбільше металургійне підприємство України просить ініціювати мораторій на підвищення тарифів на диспетчеризацію та передачу електроенергії “Укренерго” до кінця 2021 року. З таким проханням звернулися до голови парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса.

Підставою для того, щоб металургійники скаржилися народному депутатові, стала заява на сайті “Укренерго” про те, що з 1 листопада збираються підвищити тариф на передачу електроенергії майже в три рази – з 240 гривень до 640,48 гривні за 1 мВт/год.

Спеціально для Першого ділового телеканалу у ситуації розбирався Роман Ніцович, директор з досліджень аналітичного центру DiXi Group.

“Справа в тому, що компонент роботи у системі електропередачі, яким є “Укренерго”, є досить невеликим. Більшу частку цього зростання займає послуга із забезпечення зростання частки видобутку електроенергії з відновлювальних джерел. Тобто, умовно кажучи, у тариф закладаються ті  кошти, які потрібні для підтримки виробників “зеленої електроенергії”.

Попереднє підвищення тарифу не змогло забезпечити потрібного фінансового ресурсу для таких виплат, адже окрім поточних виплат треба виплатити ще й понад 20 млрд гривень боргу, який сформувався перед виробниками відновлюваної енергії. Тому шукаються варіанти. Окрім підвищення тарифів є ще ряд варіантів: залучення кредитів “Укренерго”, випуск певних державних боргових паперів. Але основний шлях – зростання тарифів на передачу електроенергії.  Його відчують всі комерційні споживачі, які працюють у вільному ринку” – говорить експерт.

За словами Романа Ніцовича, у випадку, якщо уряд та регулятор підуть шляхом підвищення тарифів на передачу електроенергії, це позначиться на конкурентноздатності продукції. Зокрема для металургійних підприємств, де вартість тарифів на електроенергію займає велику частку від собівартості виробництва продукції.

“Для окремих підприємств це означатиме кінець. Саме тому, мені здається, що треба шукати інші способи забезпечення сталих виплат за пільговими цінами  для виробників “зеленої енергії” – зазначає спеціаліст.

Слід зазначити, що металургійники заявили, що у разі підвищення тарифів на передачу та диспетчерське управління електроенергією, з неповних 25 гривень до майже 88 за весь 2021 рік, то додаткові витрати за весь 2021 рік сягнуть 1 млрд гривень.

“Для того, щоб забезпечити і поточний рівень виплат, і покрити частину боргу, необхідно зібрати гроші з ринку. За оцінками “Укренерго” це становить понад 8 млрд гривень до кінця року. Зрозуміло, що велика частина виручки припадає на енергомісткі підприємства, тому, в принципі, припущення представників металургійної галузі цілком вірогідні” – наголошує експерт.

Компенсувати дефіцит коштів ГАРПОКу зобов’язаний оператор магістральних мереж “Укренерго” з тарифу на передачу. Тарифу, чинного до останнього часу (155 грн за Мвт/год), для цього недостатньо: у зв’язку з цим заборгованість “Укренерго” вже сягнула 20 млрд грн. Для того щоб покрити борги та забезпечити ритмічні виплати в повному обсязі, тариф держоператора необхідно підвищити до 604 грн Мвт/год.

“Проблема існувала в тому, що в нас є певна система підтримки виробників відновлювальної енергії, яка не є фінансово сталою. Усі нещодавні зміни до законодавства були спрямовані, щоб якимось чином стабілізувати ці виплати, тобто зменшити обсяг зобов’язань по “зеленому тарифу”. Запуск системи аукціонів, коли самі девелопери будуть пропонувати свою ціну за кіловат, вона спрямована теж на зниження пільгової регульованої ціни, за якої і тримається “зелена енергетика”. Суть у компенсації різниці між ринковою та пільговою цінами. Зазвичай, береться ця компенсація з ринку як фіксований платіж. В нашому випадку це включення в тариф з передачі електроенергії” – резюмував Роман Ніцович.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу