«Детективів НАБУ намагаються засудити за дії по« Роттердам+ “- експерт

Поділитися:

«Роттердам плюс» або «Роттердам +» – методика визначення вартості вугілля для теплових електростанцій при розрахунку прогнозної оптової ринкової ціни електроенергії, яка застосовувалася на Україні з травня 2016 року по червень 2019 року включно.

Станом на сьогоднішній день в ній відбулися кардинальні зміни. Були розпочаті розслідування НАБУ і САП. Однак, зараз покарати тепер можуть не ініціаторів впровадження формули розрахунку вугілля, а тих, хто розслідував цю колись кримінальну справу.

Але сама дія формули не було корупційним проявом, а всього лише виконання Україною міжнародних зобов’язань. При чому в Міністерстві енергетики заявили, що формульне забезпечення ціни на енергоресурси передбачено угодою про Асоціацію України з ЄС.

Національне антикорупційне бюро України провело розслідування і почало розшук підозрюваних у кримінальному провадженні за фактом причетності до впровадження так званої формули «Роттердам +», в результаті чого споживачам електроенергії завдано збиток у розмірі 18,87 мільярда гривень. Потім послідувала інформація про те, що НАБУ за 3,5 року не вдалося отримати висновків експертиз, які підтверджують нанесення збитків формулою «Роттердам +».

В останні місяці ця проблема була піднята досить гостро. Результати розслідування правоохоронних і антікоррупіцонних органів збіглися з багатьма питаннями, в тому числі з непідтверджені збитками.

Свої коментарі з цього питання надав в ефірі Першого Ділового телеканалу Іван Верстюк – журналіст видання «Новоє время» і Денис Шинкаренко – правозахисник.

За словами Верстюка, досить неприємно дивитися на те, як розвивається питання «Роттердама +». Якщо говорити про НАБУ, яке проводило розслідування з цього питання, то тут питання стоїть в одному з фігурантів справи – Дмитра Вовка (екс-глава Нацкомісії з енергетики). Його адвокати звернулися в НАБУ, щоб відновити реноме свого клієнта.

«Вони звернулися в Державне бюро розслідувань, щоб покарати детективів НАБУ. Але відкату не варто очікувати, так як ГБР має реєструвати будь-які справи. Але є факт, що міністр енергетики визначає формулу «Роттердам+» як таку, яка відповідає Угоді з ЄС – це маніпуляція, так як немає нічого поганого в визначення цін на енергетичні ресурси (вугілля, газ або нафту). Проблема Роттердама була в плюсі, який закладав ціну в вугілля, в вартість його доставки з Роттердамом », – говорить він.

При цьому журналіст додав, що якби формула була просто Роттердамом, то можливо тоді слова про те, що формула відповідає Асоціації була правдивою.

На даний момент все питання Роттердама крутитися навколо влади і одного з великих олігархів країни, який шантажує владу. Він хоче віддати нерентабельні шахти державі, і вимагає ввести черговий «Роттердам +».

«Президенту це не вигідно. Йому потрібна підтримка одного з впливових олігархів країни. Тому, те, що зараз відбувається з «Роттердамом +» – це приклад того, що боротьба з корупцією рано чи пізно впирається в відносини олігархів з Банковою », – стверджує він.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура України заявила про часткове закриття кримінального провадження так званої “справи Роттердам +”.

За словами Дениса Шинкарука, якщо говорити про НАБУ і розслідування, то детективи повинні показати суспільству свою виконану роботу. Що стосується САПа, то аналітик шкодує, що структура розгорнулася в протилежну сторону і припустив, що можливо через це Назар Холодницький і пішов з посади глави відомства.

«Тобто зараз просто зараз відбілюють формулу« Роттердам + »і цю тему заминають, так би мовити, а детективів НАБУ засудити за їх дії», – говорить він.

Формула «Роттердам +» діяла від 2016 року, щоб розраховувати вартість вугілля, щоб робити прогноз вартість електроенергії. Якщо слідство стосовно ініціаторів впровадження формули почалася в 2017, якщо формула вважалася злочинною, то чому не було спроб скасувати її?

«З неї харчувалося багато людей. Була велика схема, щоб цю формулу ніхто не забороняв. Вона була розпочата ще за Петра Порошенко, де були врахована вся верхівка влади. І тим самим олігархи могли заробляти, продаючи за завищеною ціною електроенергію. Сьогоднішній президент до кінця цю систему не прибирає, щоб показати, хто харчувався з цієї схеми насправді », – сказав Денис Шіінкаренко.

Иван Верстюк и Денис Шинкаренко. “Роттердам+”: сделка или требование?

Раніше ми писали, що детективи з НАБУ розкрили таємницю походження формули «Роттердам +». За їхніми словами, вона була написала в офісі компанії ДТЕК, що належить Ренату Ахметову, а після відправлена ​​на адресу НКРЕКУ.

У Нацкомісії з держрегулювання в сфері в сферах енергетики і комунальних послуг її отримали по електронній пошті. У розпорядженні НАБУ є листування, записи розмов та інші докази, які говорять про те, що в держрегулятор заздалегідь знали про необгрунтованість формули. Також важливо і те, що формула з самого початку не відповідала інтересам українських споживачів.

Також ми писали, що постраждалі у справі «Роттердам +» – це українці, які переплатили за електроенергію. Але Кабінет міністрів України не хоче представляти інтереси країни у справі.

У Національному антикорупційному бюро заявили, що відомство зверталося спочатку до минулого уряду, зараз з аналогічним проханням звернулися до нинішнього уряду.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу