«Держава володіє підприємствами для двох цілей – бізнесу та соціальних потреб» – експерт

Поділитися:

Згідно із законом про Держбюджет-2022, який Верховна Рада України ухвалила 2 грудня, держпідприємства мають сплатити 48,5 млрд грн дивідендів, що становить 4% доходів держбюджету.

Порівняно з 2021 роком у держбюджеті на 2022 рік передбачено збільшення запланованих надходжень від дивідендів держпідприємств на 68%.

Згідно зі звітом Держказначейства, надходження від дивідендів за перші три квартали 2021 року склали 26,8 млрд грн.
За 2021 рік розмір виплачених держпідприємствами дивідендів має становити 28,8 млрд грн.

Таким чином, порівняно з 2021 роком у держбюджеті на 2022 передбачено збільшення запланованих надходжень від дивідендів держпідприємств на 68%. При цьому, причини такого підвищення залишаються незрозумілими.

Про це ефірі телеканалу «Перший Діловий» говорили з адвокатом, членом Комітету з питань митного та податкового законодавства Едуардом Савошем.

«Перш за все, дивіденди – це розподіл прибутків власнику. Власник є держава і в тих підприємствах, де вона є власником, які отримали прибуток – відповідно їй виплачують дивіденди. Щодо приватизації – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр, заявив у Верховній Раді, за планом Фонду держмайна було 12 мільярдів від продажу, але цей план буде виконано тільки на 18%, близько 3-х мільярдів тільки. Тому із показника 48 мільярдів 500 мільйонів це не така значна цифра. Перш за все, надходження будуть від розподіленого прибутку. Бо дивіденди – це виплата розподіленого прибутку після того, як акціонери-власники приймають рішення для виплати. Надіємося, що всі приймуть таке рішення, а не так, як «Укрнафта», яка уже багато років не приймає таке рішення. І відповідно – від цього будуть надходження до бюджету у вигляді дивідендів», – експерт.

Він пояснив, що дивіденди є виплатою грошової суми за розподілений прибуток попереднього періоду. Тобто у 2022 році будуть оплачуватися на користь держави дивіденди за прибутком, отриманому у 2021 році.

«Тобто те, що зазначено у держбюджеті – це вже постфактум. На ці показники можуть вплинути різні, звичайно, обставини. Але перш за все може вплинути неприйняття рішень. Такі гіганти як «Нафтогаз», як оператор газотранспортної системи, вони отримують значний прибуток… Кабінетом міністрів визначаються обов’язкові виплати за дивідендами. Вони будуть розподілені по плану держбюджету», – розповів фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу