«Держава формує аграрний реєстр для подальшого надання допомоги аграріям» – експерт

Поділитися:

Верховна Рада України від 4 листопада 2020 прийняла в другому читанні та в цілому законопроект, який створює єдину державну інформаційну систему – Державний аграрний реєстр, а також удосконалює і розширює державну підтримку сільгоспвиробників.

У Мінекономіки переконують, що імплементація цього документа забезпечить аграріям спрощений доступ до програм державної підтримки та публічність її розподілу за допомогою електронної системи – Державного аграрного реєстру. Крім того, новий закон розширює коло потенційних отримувачів державної підтримки, зокрема, у сфері тваринництва, садівництва, аквакультури і органічного виробництва. Це сприятиме збільшенню кількості фермерських та інших дрібних господарств в структурі аграрного виробництва, підвищення їх конкурентоспроможності та збільшення податкових надходжень до місцевих бюджетів.

Чи вийде це і які плюси від впровадження такої реформи? Подробиці теми розповів перший заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад Іван Фурсенко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, на цей час парламент вже затвердив дану законодавчу ініціативу. Тепер залишається, щоб фінальний підпис під законопроектом поставив президент України Володимир Зеленський. Лише тільки тоді Кабінет міністрів отримає можливість вести підготовку до реального запуску подібного реєстру.

«Насправді реєстр вже трохи працює. Міністерство економіки спільно з українською Асоціацією громад наразі проводить вже другий пілотний проект. Тоді вони спілкувалися з фермерами, і в аграріїв була можливість внести свої дані та першими протестувати майбутню роботу цього реєстру. Зараз це буде відбуватися вже в новій формі, оскільки на той момент даний закон ще не підтримали. Після підпису з боку президента вже всі охочі зможуть отримати допомогу і скористатися новим державним аграрним реєстром», – сказав фахівець.

Також він перерахував декілька плюсів подібної ініціативи.

«В Україні нещодавно відбулася реформа місцевого самоврядування в рамках якої в країні скоротилася кількість районів управління аграрного розвитку і сільського господарювання. Але водночас фермери залишаються на місцях. На жаль на цей час місцеве самоврядування поки що не вміє спілкуватися з аграрними виробниками для того, щоб фінансово їм допомагати або ж грати роль комунікатора між ними та міністерствами. В такому випадку аграрний реєстр – це цифровий елемент, завдяки якому аграрій може публічно внести про себе інформацію. Потім цей реєстр автоматично підтягує потрібні дані з інших баз і тоді міністерство вже чітко бачить, з ким має справу. Тобто, людині, яка живе і працює в селі, не потрібно буде бігати по різних інстанціях і збирати купу документів для отримання державної допомоги», – навів приклад фахівець.

Також він згадав, що раніше тільки заможні аграрії вчасно дізнавалися про те, що на цей час країна проводить ту чи іншу програму щодо державної підтримки аграрного бізнесу. Тепер же такими привілеями можуть скористатися всі.

«Раніше невеликі аграрії, які займалися власним невеликим господарством, часто не мали можливості скористатися такими програмами. Це відбувалася через незнання і через брак в комунікації з міністерством через місцеві державні інституції. Тепер цифровий державний кабінет фермера дасть йому можливість своєчасно дізнатися про всі актуальні програми заздалегідь. І кожен буде знати, що умовно до 10 числа йому потрібно подати такі документи. Ви можете подати заявку і стати учасником державної підтримки», – сказав фахівець.

Також він помітив, що в цьому випадку, все буде відбуватися прозоро і публічно, і зараз ніхто вже не буде дивуватися з приводу того, чому один аграрій отримав держдопомогу, а інший ні.

«Ця інформація буде загальнодоступною, відкритою і публічною. Тому ніхто не зможе сказати, що поточний або наступний уряд веде в цій сфері корупційну або незаконну діяльність», – сказав фахівець.

Нагадаємо, що в Україні аграрії проявили ініціативу створити свою асоціацію користувачів водою, яка включала б в собі контроль за зрошувальними системами для залучення додаткових інвестицій.

У цьому році велика частина аграріїв Одеської області пішла в збиток і втратила майже весь свій урожай через суху і несприятливої погоди.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу