Чи чекати українцям мінімальної пенсії в 4 тисячі гривень?

Поділитися:

В Україні хочуть підняти мінімальну пенсію до 4 тисяч гривень. Йдеться про забезпечення гарантування рівня доходу для всього населення країни.

Профільні експерти пов’язують такі заходи із зобов’язаннями, які Кабінет міністрів України взяв на себе в рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Однак думки розходяться. Чи буде підвищення мінімальної пенсії? Коли? І чи причетний взагалі МВФ до підвищення пенсій і пенсійного віку?

На всі ці питання відповів спеціально для Першого Ділового телеканала економічний експерт Борис Кушнірук.

На його думку, підвищення пенсії очікувати взагалі не варто. Воно не реалістично, і незрозуміло, за рахунок яких коштів, і хто це зможе зробити.

«Ми бачимо скорочення бюджету Пенсійного фонду України, також падають доходи держбюджету. Фінансувати дефіцит ПФУ стає проблемно. Влада не мають таких коштів », – сказав він.

Що стосується МВФ, то у фонді не висувають вимоги про підвищення пенсій. Головна вимога МВФ – збалансованість держбюджету. Однак виникає питання, як це можна забезпечити є розтрати і немає додаткового фінансування.

«У МВФ навпаки вимагають скорочення витрат. Логіка фонду проста, якщо є доходи, то робіть що завгодно. Якщо немає доходів і ви повинні збільшити витрати за рахунок боргів, ви в першу чергу створюєте проблеми для себе », – сказав експерт, додавши, що зараз немає коштів на фінансування мінімальної зарплати і пенсій.

Однак, що ж буде, якщо уряд затвердить підвищення пенсій в Україні? Звідки брати гроші?

«Крім друкування, грошей брати ніде», – підсумував економічний експерт.

Разом з тим він нагадав, що МВФ незабаром повинен ухвалити рішення про початок нової програми для України, але вона побудована на тому, що по кожному траншу потрібно буде окреме рішення фонду. Тобто, якщо українська держава дозволить собі підняти пенсії, є велика ймовірність того, що співпраця з МВФ заморозити.

Крім того, сьогодні в ЗМІ активно «гуляє» інформація про те, що МВФ вимагає підняти в Україні пенсійний вік. Це дійсно так, фонд радить країнам застосовувати таку практику, однак не у випадку України.

«Підвищення пенсійного віку не вирішить проблему державного бюджету, як в 2020 році, так і в 2022 році. Чи потрібно підвищувати вік для виходу на пенсію? Можливо, але не зараз », – зазначив Кушнірук.

Нагадаємо, що в наступному місяці українських пенсіонерів очікує чергова індексація пенсій. Виплати підвищать тим, хто не отримав доплати в травні. У Пенсійному фонді України уточнили, що до пенсії в 1712 гривень додасться 57 гривень, тобто мінімальна пенсія складе 1769 гривень.

Також нагадаємо, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) висловив підтримку накопичувальній системі пенсій, яку збирається впровадити в рамках другого етапу пенсійної реформи український уряд.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу