Через загрозу війни з України йдуть дрібні інвестори

Поділитися:

Дрібні інвестори відмовляються від придбання землі, а великі – навпаки, готові скуповувати більше. Причиною цього аналітики земельного ринку називають загрозу війни. Про це повідомляє телеканал «Перший Діловий».

Український ринок сільськогосподарської землі працює лише сім місяців, але він уже зазнав впливу загрози війни і став важливим індикатором настрою внутрішнього інвестора, – кажуть експерти. І додають – за результатами соцопитувань, які проводилися за кілька місяців до відкриття ринку, у перший рік землю готові були продати 10% пайовиків, а це майже 700 тисяч людей.

Але реальність не підтвердила прогнози – за пів року пройшло близько 60 тисяч угод купівлі-продажу. Але в очікуванні зростання ціни більшість пайовиків вирішили притримати свої ділянки. Лютий цього року змінив їхню стратегію.

Земельні служби агрохолдингів констатують триразове збільшення звернень від землевласників, які бажають продати землю, зокрема у Чернігівській та Сумській областях. Крім того, вони не торгуючись погоджуються на середньоринкову ціну, хоча ще недавно її активно завищували, а іноді безапеляційно піднімали вартість прямо під час угоди в кабінеті нотаріуса. Бували коригування на 15 та 20 тисяч гривень і найчастіше така риторика пайовиків призводила до зриву угоди. А 16 лютого на тлі загрози вторгнення Росії від запланованих угод відмовилися усі клієнти у Чернігівській області. Хоча попит, як і раніше, суттєво перевищує пропозицію, попри затишшя серед невеликих інвесторів.

Тепер за актив конкурують важкоатлети, підігріваючи ціну – кажуть експерти. І додають – якщо небезпека конфлікту минеться, ціна на землю ще активніше поповзе вгору: пайовики заспокояться, пропозиція скоротиться, апетити власників ділянок знову зростуть, а на ринок повернуться невеликі інвестори. А за песимістичного сценарію, в якому Росія продовжить розгойдувати військово-політичну ситуацію без повномасштабного наступу, перспективи ринку землі залишаються виключно позитивними. У такому разі наступні три місяці триватимуть панічні продажі, обсяг яких за поточної динаміки збільшить річний обсяг пропозиції на пів відсотка від загальної кількості сільгоспземлі.

Раніше ми писали, яка середня вартість гектара землі в Україні.

Нагадуємо, що інвесторів найбільше в Україні цікавить бурштин та пісок.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу