Чехія підвищує зарплату заробітчанам

Поділитися:

Менеджер з найму іноземних співробітників заявив, що сьогодні вже не діє правило, що іноземний співробітник коштує дешевше. Він зазначив, що через гостру нестачу робочої сили компаніям не залишається нічого іншого, як боротися за кожного закордонного співробітника.

За словами фахівця, заробітна плата кваліфікованих робітників досягає рівня вищого за середній.

«‎Зарплата у розмірі 50 тисяч крон (близько 2000 євро) для якісного зварювальника вже не є чимось незвичайним»‎, — каже він.

Подібний досвід мають деревообробні підприємства, у тому числі столярні та меблеві компанії, заявив керуючий невеликого столярного цеху. Їм не вистачає робітників із країн Східної Європи, які поїхали додому через пандемію. Тепер вони можуть повернутись, але перешкодою є замала заробітна плата.

«‎Ситуація погана, і я зараз залишився один у майстерні, де раніше працювало п’ятеро. Колеги з України та Білорусі, які раніше тут працювали, вимагають зарплати 35 тисяч крон чистими, а наша компанія не може собі цього дозволити. На вітчизняному ринку праці немає вільних столярів, тому майбутнє я бачу у поганому світлі», — заявив він.

Крім того, необхідність підвищення заробітної плати іноземних робітників пов’язана зі зростанням зарплат у країнах їхнього походження.

Проте різниця в оплаті праці між Чехією та Україною, як і раніше, є достатнім стимулом для виїзду за кордон у пошуках роботи. За даними компанії Moody’s, середня заробітна плата в Україні в 2020 році становила близько 9000 крон (356,5 євро), що менше за третину середньої заробітної плати в Чехії.

Нагадаємо, що заробітчани переводять менше грошей до України — така тенденція помітна вже два місяці.

А в період з січня по кінець листопада 2020 року було переведено трохи понад 11 млрд доларів. Такі дані оприлюднили у Нацбанку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу