Частка вугільної енергетики рекордно впала

Поділитися:

Багато країн світу активно переходять на поновлювані джерела енергії (ВДЕ). У розвинених країнах відбувається поступова відмова від вугільної та атомної генерації. Німеччина планує закрити всі атомні станції. Балансування ВДЕ генерації все активніше виробляється за рахунок розподіленої газової генерації. Для оптимізації ВДЕ будуються нові мережі. Великобританія повністю відмовилася від вугілля в тепловій генерації, перейшовши повністю на пелети.

Ці тенденції не могли позначитися на обсягах вугільної генерації і ринку вугілля: частка електроенергії, що виробляється на вугільних електростанціях світу, продовжує знижуватися, випливає зі звіту, підготовленого компанією BP (ВР – транснаціональна нафтогазова компанія). Частка вугільної електроенергії в світовому енергобалансі скоротилася на 0,5 процентних пункту – до 27%, це рекордно низький показник з 2003 року.

За підрахунками її експертів, в 2019 році частка «вугільної» електроенергії в світовому енергобалансі скоротилася на 0,5 процентних пункту – до 27%.

Споживання вугілля скоротилося на 0,6%, проте його виробництво зросло на 1,5%, що призвело до падіння світових цін на цей вид палива, що призвело до падіння світового ринку на 1,3%. Однак внутрішнє споживання вугілля продовжило рости в Китаї, Індонезії та В’єтнамі та Індії

Загальносвітовий тренд декарбонізації економіки формує нову реальність і змушує енергетичні компанії коригувати свої стратегії і переглядати портфель активів.

Світова тенденція торкнулася і України – падіння споживання електроенергії, збільшення частки ВДЕ, різке зниження ціна на газ призводить до скорочення попиту на вугілля. Більш 250 тисяч людей, які залежать від роботи вугільної галузі, стали заручниками нових тенденцій.

Україна стала активним учасником процесу трансформації вугільних регіонів і позначила це як одну з пріоритетних завдань на шляху до вуглецевої нейтральності. Український уряд створило Координаційний центр трансформації вугільної промисловості, а Європейська комісія разом c міжнародними фінансовими інститутами фіналізують програму вугільної трансформації для Західних Балкан і України, яка надасть експертні знання та підтримку країн в перехідний період.

Ми вже писали, що в Німеччині різко скоротилася вугільна генерація – на її частку довелося 22,3% енергоринку, що на третину менше, ніж в перші три місяці 2019 року.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу