Бізнес закликав державу припинити регулювання цін на продукти

Поділитися:

Бізнес закликав урядовців скасувати ручне регулювання цін на продовольчі товари, інакше їх не будуть продавати. Тим паче це не відповідає домовленостям з Міжнародним валютним фондом. Про це повідомляють журналісти «Першого Ділового» телеканалу.

Йдеться про урядову постанову на встановлення на період карантину граничного рівня торговельної надбавки не більше 10% на низку харчових продуктів.

Впровадження цього правила вимагатиме необхідності адаптування внутрішніх процесів, внесення змін до договорів з постачальниками, налаштування інших процесів підприємств, з метою подальшого безперебійного забезпечення споживачів соціально значущими товарами. При цьому, постанова не передбачає перехідного періоду для впровадження її положень та вимог, який надав би певний час для належної підготовки галузі до змін у регулюванні.

Тож, ймовірно, це може призвести до призупинення продажу зазначених продуктів до моменту налагодження всіх процесів здійснення роздрібної торгівлі та чіткого розуміння бізнесом порядку їх ціноутворення. Окрім цього бізнес-спільнота заначила, що додаткового роз’яснення також потребують визначення терміну оптово-відпускна ціна на товар, правила розрахунку рівня надбавки у 10% і конкретний перелік товарів, які підпадають під дане регулювання.

Щобільше, у 2014 році Україна, підписуючи Меморандум з МВФ, визнала, що нормативно-правова база є надмірно складною і це накладає непотрібні витрати на бізнес, та усвідомила необхідність прийняття заходів з метою покращення бізнес-клімату. Тож у 2017 році державне регулювання цін було скасоване.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів має намір ухвалити розпорядження «Про заходи з моніторингу та аналізу цін та стану товарних ринків». Як відомо, до списку увійдуть 30 позицій.

Державній службі статистики буде доручено забезпечувати щоденний моніторинг споживчих цін на товари за переліком та надавати Міністерству економіки відповідну інформацію до 16.00 звітного дня.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу