«Бізнес, який працює «по-білому» вже давно просив вжити заходів проти контрабандистів» – нардеп

Поділитися:

Після засідання РНБО 2 квітня, на якому прийнято рішення про введення санкції проти десяти топ-контрабандистів, Державна митниця відсторонила понад 100 своїх співробітників в різних регіонах.

Як повідомляє пресслужба митниці, 100 осіб відсторонили від виконання посадових обов’язків на підставі листа Управління внутрішньої безпеки Державної митниці. Серед відсторонених – 17 керівників митниць і митних постів.

«Крім персональних санкцій щодо кола осіб, діяльність яких пов’язують з контрабандою, вживаються заходи щодо посадових осіб митних органів, які можуть бути причетні до корупційних дій», – сказано в повідомленні.

Юристи ж вважають рішення РНБО досить неоднозначним з точки зору вітчизняного законодавства, оскільки, коли мова йде про контрабанду – це або про Кримінальний кодекс, або про адміністративне правопорушення. І застерігають про можливі наслідки для іміджу України. Таку позицію фактично підтримав і спікер ВР Дмитро Разумков, який є членом РНБО.

Як введення нових санкцій позначиться на економіці України та чи можна говорити про те, що завдяки цьому значно скоротиться частина тіньового бізнесу в державі?

Подробиці теми розповів заступник голови комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат Олександр Ковальчук в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

«Дійсно всі ми, в незалежності від того, який саме політичний табір підтримуємо, повинні позитивно дивитися на подібні рішення. І рішення щодо санкцій проти контрабандистів не є винятком. Адже це не тільки позитивно вплине на зменшення тіньової економіки в Україні, а й добре позначиться на тій частині населення, яка довгий час чекала, коли ж українська влада наведе порядок серед своїх структур», – сказав він.

Фахівець вважає, що дивлячись на такі приклади, частина українського суспільства також захоче жити чесно і виводити свою діяльність з тіньового сектора.

«Адже ми часто чули такі аргументи в той період, коли анонсували норми про фіскалізацію бізнесу і підприємницької діяльності. Українські ФОПи постійно докоряли влада тим, що, мовляв, завжди потрібно починати з себе і тих секторів економіки, на які може вплинути держава. А це в першу чергу боротьба з контрабандою і корупцією», – зазначив він.

Ковальчук сказав, що таку точку зору суспільства не можна засуджувати й потрібно розуміти, що з одного боку ми говоримо про те, що учасниками тіньового сектора є самі бізнесмени, які часто використовують протизаконні схеми, але водночас, самих українців теж часто використовують.

«Це стосується і ситуації з контрабандою. Її ж не привозять для того, щоб знищити. Вона так само продається, причому по всій Україні. Реалізація цих товарів відбувається всюди, тоді як офіційний податок з таких продажів і надходжень держава не отримує. Товару просто немає на обліку. Тому я вважаю, що в цьому відношенні українська влада зробила дуже важливий крок і багато українців дійсно чекали подібних заходів. Особливо білий бізнес, який втрачав на ринку конкуренції через нечесні преференції тіньового сектора діяльності. Іншими словами, чесні підприємці вітають створення рівних умов для всіх», – сказав народний депутат.

Нагадаємо, що бюджет недоотримує близько 300 млрд гривень саме тому, що контрабандисти налагодили свій бізнес в обхід держави і його законів.

Близько 100 млрд грн при цьому – з вини митниці, а точніше через її неефективну роботу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу