Бізнес відреагував на пом’якшення карантину

Поділитися:

Національний банк повідомляє, що на тлі пом’якшення карантинних обмежень бізнес покращив у травні оцінки економічного стану власних підприємств, а також перспектив діяльності.

Відповідний індекс очікувань ділової активності НБУ розраховує щомісяця.

Згідно з ним, в останній місяць весни він становив 50,5 пункту порівняно з 46,9 у квітні. Зазначається, що він вже вдруге за поточний рік перевищив рівноважне значення у 50 пунктів.

Так, нейтральний рівень перевищили секторальні індекси підприємств промисловості і сфери послуг, а підприємств торгівлі наблизилися до цього рівня. Примітно, що у травні дещо знизився індекс будівельних компаній після значного поліпшення у квітні.

Секторальний індекс підприємств промисловості у травні підвищився до 50,8, тоді як у квітні було 49,8. Збереглися високі оцінки щодо об’ємів виробленої продукції, поліпшилися настрої і щодо обсягів нових замовлень на продукцію, зокрема й експортних.

Найбільш суттєво за місяць покращили оцінки підприємства сфери послуг – з 48,8 до 50,7. Зокрема, вони планують збільшити тарифи на послуги через високі закупівельні ціни.

Індекс підприємств сфери торгівлі зріс з 48,9 до 49,9. Вони очікують поступове зростання обсягу закупівлі товарів для продажу, зниження обсягів товарообігу та рівня торгової маржі. Також уперше з жовтня 2019-го такі підприємства прогнозують деяке збільшення кількості працівників.

Індекс підприємств будівництва (будівництва житлових та нежитлових приміщень) упав нижче рівноважного рівня – з 51,5 до 49,4. Вони очікують зростання цін постачальників, вартості послуг підрядників та здорожчання своєї продукції.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві повідомили, що в Україні можуть пом’якшити карантинні обмеження, введені для запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19.

Також ми писали, що на засіданні Кабінету міністрів, глава відомства Олександр Ткаченко зачитав протокольне рішення про зміни до постанови уряду від 9 грудня 2020 року №1236, яке повинно пом’якшити карантинні обмеження в сфері культури і туризму.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу