Бізнес погіршив ділові настрої у жовтні

Поділитися:

Бізнес погіршив оцінки щодо економічного стану своїх підприємств. Відтак, у жовтні індекс очікувань ділової активності (ІОДА) становив 51,4. При цьому у вересні він складав 53,1. Про це повідомили у Національному банку.

В НБУ зазначили, що позитивні оцінки послабило зорожчання енергоносіїв, зростання захворюваності та посилення карантинних заходів.

Згідно з даними, торговельні підприємства найпозитивніше оцінили перспективи свого розвитку. Зокрема, у жовтні поточного року секторальний індекс зріс з 56,1 до 52,2. При цьому респонденти дещо послабили позитивні очікування щодо обсягу товарообороту та обсягу закупівлі товарів для продажу.

Промислові підприємства уже шостий місяць поспіль дають позитивні оцінки економічним результатам та перспективам своєї діяльності. Так, у жовтні секторальний індекс становив 51,1 (у вересні – 52,8).

У сфері послуг підприємства також оптимістично оцінюють результати своєї діяльності. Секторальний індекс у жовтні становив 51,3 (у вересні – 51,8). Респонденти продовжують очікувати зростання обсягів наданих послуг, нових замовлень та послуг у процесі виконання.

У той же час будівельні підприємства утримуються від надмірно позитивних оцінок перспектив своєї діяльності. Відтак, секторальний індекс у жовтні становив 50,2 (у вересні – 51,6). Респонденти поліпшили оцінки обсягів виконаних будівельних робіт та нових замовлень, однак вони не впевнені, що будуть зростати обсяги закупівлі сировини та матеріалів.

Одноголосно усі підприємства прогнозують подальше здорожчання власної продукції/послуг на тлі підвищення промислової інфляції та очікуваного зростання цін на сировину і матеріали.

Раніше ми повідомляли, що Державна екологічна інспекція України не зупинятиме діяльність підприємств, не проведитиме перевірки в нічний час, вихідні, а також святкові дні.

Також ми повідомляли про те, що в Україні за рік роботи Комісії з регулювання азартних ігор від ліцензійних платежів у держбюджет було залучено 1,3 мільярда гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу