Банківські рахунки будуть блокувати атвоматіческі

Поділитися:

Кабінет міністрів схвалив проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо примусового виконання судових рішень та рішень інших органів”. Його 27 травня на засіданні представило Міністерство юстиції.

На сьогоднішній день така система забезпечує автоматизований арешт коштів боржника за виконавчим провадженням тільки по стягненню аліментів. В

У той же час якщо законопроект буде прийнятий, автоматизований арешт коштів стане можливий з будь-якого виконавчого провадження.

Мова йде не про автоматичне арешт коштів на рахунку боржника, а про автоматизований, – пояснюють юристи, відзначаючи, що для блокування кошти на банківському рахунку, необхідна постанова виконавця про арешт коштів боржника.

За словами юриста Романа Синюти, в разі автоматизованої блокування, виконавець виносить електронне постанову про арешт за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження. Банк за допомогою свого програмного забезпечення періодично перевіряє наявність в АСВП нових постанов. Якщо такі є, то вони направляються відповідальному співробітнику банку, який і виробляє блокування рахунків боржника, – пояснив він.

У чинній редакції закону існує такий алгоритм взаємодії між банками та виконавцями:

– банки при відкритті рахунку на ім’я фізособи, внесеного до Єдиного реєстру боржників, або закриття рахунка такою особою зобов’язані день в день повідомити про це зазначений орган державної виконавчої служби або приватному виконавцю;

– виконавець не пізніше наступного робочого дня з дня отримання такого повідомлення зобов’язаний прийняти рішення про накладення арешту на грошові кошти на рахунках боржника в банках.

У новій редакції закону все це буде відбуватися в автоматичному режимі. Це прискорить виконання судових рішень.

Нововведення навряд чи нададуть великі можливості для зловживання правами з боку держвиконавців, кажуть юристи. Оскільки вони не передбачають змін правового характеру, а тільки автоматизує вже існуючі процеси обміну документами між банками і виконавчими органами.

У той же час автоматизована система виконавчого провадження може надати можливості для більш швидкого зняття арешту з рахунку боржника.

Нагадаємо, Національний банк України в п’ятницю, 29 травня, оприлюднив основні показники діяльності банків за січень-квітень 2020 року.

Згідно з даними регулятора кількість діючих банків в Україні за перші чотири місяці поточного року зменшилася з 76 до 75.

Пори цьому 34 з них, це банки з іноземним капіталом, у тому числі 23 зі 100% іноземним капіталом.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу