Банкіри розповіли, чому українці не заробляють на депозитах

Поділитися:

Фахівці Асоціації банків України повідомили, що сьогодні на гривневому вкладі за рік можна заробити в середньому 10,5%. При цьому відсоток по депозитах в іноземній валюті значно нижче.

«Це обумовлено тим, що в Україні банки не мають можливості видавати кредити в іноземній валюті фізичним особам. Але є багато варіантів, де можна розміщувати гроші, цінні папери. За прогнозами Нацбанку, інфляція в цьому році повинна скласти 7,5%. Якщо в 2018 році ставка була 18%, то сьогодні – 6,5%. Якщо ми хочемо дешевих кредитів – 3-5%, то ми повинні розуміти, що ставка і по депозитах буде низькою – 1-3% », – кажуть експерти.

Що ж стосується банківських продуктів, які, як очікується, будуть найбільш затребуваними в 2021 році, то експерт згадує іпотечні програми, кредитування фермерів і продаж об’єктів нерухомості в рамках «малої приватизації».

«Банк може оцінити об’єкти, виставлені на продаж, і видати кредит реальному покупцю того чи іншого лота. Я думаю, в цьому році такий банківський продукт буде актуальним », – відзначають аналітики.

Нагадаємо, що згідно з повідомленням платформи Опендатабот, банки почали стягувати борги українців автоматично на вимогу державних і приватних виконавців. Відомо, що до системи автоматичного списання вже підключено 7 банків, серед яких ПриватБанк і монобанк.

Раніше повідомлялося, що 2020 рік позначився історичним рекордом, коли процентні ставки по депозитах не перевищували значення в 10%. Про це повідомляє заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова на своїй сторінці в Facebook.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу