«АМКУ має одні з найбільш широких повноважень при перевірках підприємств» – експерт

Поділитися:

Київський апеляційний суд ухвалив рішення за позовом «Індумет Лімітед». Дніпровський металургійний комбінат, який є містоутворюючим підприємством Каменського, зобов’язали виплатити 109 мільйонів доларів.

«Мова йде про кредитну лінію, яку використовував ДМК», – наголошується в повідомленні.

Підприємство заборгувало 50 мільйонів доларів. Друга частина боргу – відсотки за використання грошей. АТ Дніпровський металургійний комбінат – одне з найбільших підприємств промислового комплексу України з повним металургійним циклом. Раніше комбінат належав корпорації «Індустріальний союз Донбасу» (ІСД). Міноритарні власники – Сергій Тарута та Олег Мкртчан. Потім ДМК купила група «Метінвест».

До всього цього треба додати, що ДМК – найбільший платник податків у Кам’янському і найбільший роботодавець в місті. Зараз там працює 8772 людини. За 2020 рік надходження від ДМК до міського бюджету склали близько 582 млн грн. Це, за інформацією комбінату, 27,05% від доходів загального фонду бюджету Кам’янського. Але станом на кінець минулого року у ДМК було боргів на 99 млрд 273 млн 244 тис. Грн.

Подробиці теми розповів юрист з антимонопольних питань Дмитро Онученко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Податкові збитки зазвичай завжди в першу чергу прив’язуються до юридичної особи (компанії Метінвест). Зараз всі зобов’язання залишилися як і раніше на компанії. Тому якщо нема чим більше гасити дані зобов’язання за допомогою іншого майна і якихось кредиторів цієї юридичної особи – то швидше за все цей борг, як і раніше буде не погашений. Потім після ліквідації цієї юридичної особи всі збитки стануть проблемою держави. І в результаті кожен платник податків буде змушений платити цей борг з боку податків. Такий порядок у нас визначений законом», – сказав експерт.

Також він заявив, що Антимонопольний комітет України повинен працювати більш публічно, щоб у українців не виникало зайвих питань.

«Відносно діяльності Антимонопольного комітету є дві точки зору. По-перше, зазвичай там пояснюють якісь свої упущення обмеженнями в чинному законі. Хоча в принципі АМКУ володіє одними з найширших повноважень в цілому серед українських державних органів. Це стосується і питання проведення перевірок на підприємствах. У них є певні функції слідчих. Я згоден з тим, що у АМКУ немає правильної систематизації своїх дій. Також можливо слід ввести якусь додаткову регуляцію. В принципі АМКУ не вистачає публічної реформи: відкритості дій щодо конкретних резонансних історій нашого медійного поля», – вважає експерт.

Раніше Антимонопольний комітет України порушив кримінальну справу проти КП «Київтеплоенерго». Йдеться про північне міжобласне відділення відомства, яке звинувачує підприємство в нарахуванні споживачам додаткових витрат у зв’язку з карантином.

Зокрема, «Київтеплоенерго» зобов’язало споживачів сплатити 3% річних та інфляційних втрат на суму боргу за опалення і гарячу воду в період дії карантину.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу