“Для МВФ ліквідація податкової міліції не буде проблемою, адже процес вже запущений” – експерт

Поділитися:

Державна податкова служба Україна створила територіальні органи, які будуть діяти як окремі підрозділи. Створення таких органів ㅡ одна з вимог МВФ для надання траншу Україні.

Наказ про створення підрозділів підписав очільник ДПС Олексій Любченко за погодженням міністра фінансів Сергія Марченка.

Тепер Державна податкова служба буде функціонувати як єдина юридична особа, до якої входять центральний апарат та територіальні органи без власного статусу юридичних осіб. Закінчити зміни мають до кінця року.

Нововведення мають допомогти посилити спроможності податкової служби та уникати дублювання функцій та процедур. Також в уряді очікують більшу відкритість та прозорість роботи ДПС, мінімізацію корупції та покращення якості послуг податкової служби.

Разом з тим, комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики затвердив і передав парламенту на розгляд у другому читанні варіант законопроекту про створення Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Також пропонується виключити функції розслідування економічних злочинів з компетенції Служби безпеки України, але залишити за СБУ можливість проводити контррозвідувальну діяльність у сфері економіки.

Спеціально для Першого ділового телеканалу у ситуації розбирався В’ячеслав Некрасов, радник Президента асоціації платників податків України, кандидат юридичних наук.

“Насправді я не бачу взагалі проблеми. Ви знаєте, що сьогодні підготовлений до другого читання законопроект про Бюро економічної безпеки, і, в принципі, цим законопроектом, у разі його прийняття, запроваджується система створення нового органу, і безумовно, прибирання певних повноважень у інших правоохоронних органів, а також ліквідація податкової міліції, яка сьогодні має просто назву “Державна фіскальна служба”.

І якщо це буде запроваджено, то фактично просто починається процес формування нового органу, а ліквідація податкової міліції  буде просто супроводжуватися в часі, в зв’язку з тим, що залишаються певні моменти, пов’язані з дорозслідуванням певних кримінальних проваджень. В цей час не буде уповноваженого суб’єкту щодо розслідування цих справ, і треба буде, поки що цей орган не буде запущений, треба щоб існувала Державна фіскальна служба. Я думаю, що для МВФ це не буде проблемою, адже процес вже запущений” – заявив експерт.

Нині ДФС і податкова міліція працюють так, як і працювали. Але за словами Некрасова, говорити про скарги з боку бізнесу на роботу цих органів, важко. Адже останні зустрічі з представниками бізнесу, які проводилися керівництвом Державної фіскальної  служби, на них обговорювалось те, що ДФС паралізована у своїй роботі. І цьому посприяла низка рішень, які були запроваджені парламентом. Тому, на сьогодні, податкова міліція намагається використовувати свої важелі у комунікації через інші правоохоронні органи, які долучаються до процесу.

Саме реформування почалося у 2018 році розділенням на Державну податкову і Державну митну служби, а закінчитися воно повинно було б створенням БЕБ. Але існують думки,  що в нинішніх умовах, зважаючи на постійні затягування, цей процес може тривати роками, замість місяців.

“Я вважаю, що на сьогодні “диявол криється в деталях”, не дивлячись на те, що всі намагалися змінити філософію в урахуванні побудови нового органу. Але існує чимало застережень, у зв’язку з тим, що відсутні механізми припинення, які б були б запроваджені щодо усунення тиску на бізнес. На сьогодні багато нарікань є з приводу того, що Служба безпеки здійснює тиск, використовуючи свої процесуальні важелі, Податкова міліція, в якійсь частині, також і Національна поліція. Це пов’язане, перш за все, з тим, що змінюється філософія досудового розслідування. Це питання не вирішено навіть тими законопроектами, які приймаються на даний момент” – пояснює спеціаліст.

Некрасов наголошує, що новостворене Бюро економічної безпеки, це – правоохоронний орган. І його ключове завдання – відведення кримінальних загроз у сфері економіки, а також виявлення розслідування кримінальних злочинів, які підслідні БЕБ. Тому, такі новації, які на сьогодні виносяться, вони пов’язані суто з діяльністю контролюючих органів.

“На сьогодні, система побудована таким чином, що навіть якщо на чолі БЕБ буде стояти порядна людина, і буде діяти в межах закону, вона все одно буде тиснути на бізнес. Адже це така філософія побудови кримінально-процесуального законодавства. У нас кримінально-процесуальне законодавство побудоване за традиційною моделлю, тобто, якщо відбулася якась подія, правоохоронці мають на неї відреагувати і розпочати розслідування” – резюмував експерт.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу