«Нафтогаз» пропонує інвестувати у власний газ

Поділитися:

Як відомо, Україна розірвала залежність від Росії, але при цьому зіткнулася з проблемою залежності від імпорту газу, потреби збільшення внутрішнього видобутку та скорочення попиту.

Як вважає виконавчий директор по трансформації групи «Нафтогаз» Отто Ватерландер, варіант з експортом СПГ із сполучених Штатів, Який розглядався як один з можливих шляхів, не підходить Україні через високу вартість скрапленого газу за довгостроковими контрактами. Адже вони можуть і не включать гарантовану знижку відносно європейських цін. Тому при імпорті американського СПГ вигода для споживачів була б меншою, а ціни на газ — вищими.

Більш прийнятним, з точки зору Ватерландера, є варіант з імпортом газу з Румунії. «Румунії складно знайти ринки для експорту великих обсягів газу з родовищ, відкритих ExxonMobil в Чорному морі. Україна могла б безпосередньо імпортувати газ з Румунії. Тісна інтеграція українського і румунського газових ринків сприяла б підвищенню надійності поставок в обох країнах», – вважає він.

Але особливу увагу експерт радить приділяти розробці внутрішніх запасів. «На 99% дільниць з доведеними запасами вже ведеться видобуток. Прогнози по запасах перевищують 4 трильйона кубічних метрів. Це в три рази більше, ніж Україна запустила в розробку досі », – говорить він.

Мало того: інвестиції у власний газ можуть щорічно додавати 3% до ВВП.

Нагадаємо, що «Нафтогаз» змінює алгоритми реалізації газу населенню. Газ для населення планується продавати через державні Ощадбанк і ПриватБанк. У відділеннях банків можна буде скласти договір з 1 липня 2020 року.


В цілому, за перший квартал 2020 року консолідований чистий прибуток групи «Нафтогаз» склала «всього» 3 200 000 000 грн – і це в п’ять разів менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу