Через дев’ять років кожен шостий українець стане фрілансером

Поділитися:

В Україні кількість фрілансерів може збільшитися до 4 мільйонів до 2030 року, повідомляють експерти. Зазначається, що частка фрілансерів серед працездатного населення країни за цей час підвищиться до 16%. Відтак, кожен шостий українець працюватиме в форматі самозайнятості.

За статистикою, за останні сім років щорічний приріст позаштатних спеціалістів був на рівні 33-57%. Зокрема, з 2008-го по 2016-й рік обсяг замовлень з фрілансу щорічно подвоювався, а цьогоріч кількість користувачів може перевищити позначку у мільйон.

Експерти пояснюють, що розвиток інтернету та інструментів задля віддаленої роботи – розширює можливості пошуку фахівців без географічних прив’язок, дозволяючи активно розвиватися фрілансу.

Зокрема, у Британії, Нідерландах та Франції щорічний рівень приросту позаштатних працівників перевищує попит на штатних співробітників. За інформацією Асоціації незалежних та самозайнятих професіоналів, у Європі з 2000-го по 2014-й рік кількість фрілансерів зросла удвічі. Відтак, група «вільних художників» на ринку праці ЄС – найбільш швидкозростаюча. Аналогічна ситуація спостерігається і в Сполучених Штатах. Там кожен третій працівник – фрілансер. Очікується, що через сім років кожен другий працюючий американець перейде на самозайнятість.

Раніше повідомлялося, що новий експериментальний проект в Україні охопить чиновників і буде полягати в схемі нарахування заробітної плати. Йдеться про те, що рівень зарплати буде залежати від ефективності роботи самого чиновника. Пілотний проект буде тривати два роки, а після цього його почнуть впроваджувати в усі сфери.

Також ми писали й про те, що в Мінсоцполітики дали прогноз щодо розриву між зарплатами та пенсіями.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу