У Соборі Святої Софії провели перший намаз

Поділитися:

У Стамбулі в п’ятницю 24 липня відбувся перший намаз в Соборі Святої Софії. Тисячі мусульман взяли участь в служінні. Жителі міста підходять до приміщення, щоб провести день в молитві.

Відомо, що це перший за 86 років намаз в Соборі Святої Софії. Раніше будівля Собору мало статус пам’ятника архітектури, а всередині був музей. Але з ініціативи президента Туреччини Айя-Софія знову стала мечеттю.

Слід зазначити, що під час намазів християнські ікони будуть накривати або затемнювати, адже в ісламському віросповіданні заборонено поклоніння зображенням.

Раніше повідомлялося, що Всесвітня рада церков зробила офіційне звернення на ім’я глави Туреччини Реджеп Тайіпа Ердогана, висловлюючи тим самим свою незгоду з рішенням влади про ліквідацію статусу музею біля собору. Про це свідчать дані листи з боку глави Ради Іоанна Саука, передає видання AP.

Нагадаємо, що Хосеп Боррель, верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки, висловив жаль з приводу перетворення Софійського собору в Стамбулі в мечеть. За словами політика, він має величезну символічну, історичну і всесвітню цінність.

Боррель також нагадав Туреччини, що країна взяла на себе зобов’язання розвивати «міжрелігійний і міжкультурний діалог», а також дбати про «толерантності і співіснування».

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу