«Україна може не ставити за ціль отримати всі транші МВФ за сприятливої економічної та геополітичної ситуації» – експерт

Поділитися:

Минулого тижня Україна таки отримала транш від Міжнародного валютного фонду. Ідеться про майже 700 мільйонів доларів, що – переконані у владних кабінетах – будуть не останніми. І вже наступного року наша держава може отримати ще 2,2 мільярда доларів, якщо виконає 12 умов. Тут мова і про ухвалення законопроекту 5600, що рада проголосувала напередодні і ухвалення дорожньої карти щодо виведення ПриватБанку та Ощадбанку на ринок для приватизації – це питання теж активно наразі обговорюється. Але це лише кілька пунктів з 12-ти необхідних. І хоча Україна активно рухається у напрямку виконання всіх умов, експерти скептично ставляться до імовірності 100 відсоткового виконання всіх «структурних маяків».

На цю тему говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з керівником Секретаріату Ради підприємців при КМУ – Андрієм Забловським.

«З урахуванням того, що зараз золотовалютні резерви становлять 30 мільярдів доларів. Це достатній рівень, один з показників, що достатньо для проходження потенційної кризи. Якщо говорити про співвідношення ВВП до державного боргу, то він майже досягнув позначки 60% – критичний показник з точки зору накопичення подальшого. Але якщо говорити про інші країни, Японію, Сполучені Штати, у них державний борг давно перевалив за позначку 100%. Питання не в тому, що запозичувати, питання в тому, як управляти держборгом, обслуговувати, якщо виходити з того, коли нам ці гроші були потрібні під час кризи: ситуація з дефіцитом, шок від пандемії коронавірусу. Не забувайте, що МВФ – кредитор останньої інстанції», – зауважив він.

Експерт вважає, що Україна може не ставити за ціль отримати всі транші МВФ за сприятливої економічної та геополітичної ситуації.

«Я завжди кажу, що країна має жити без боргів – максимально обмежувати запозичення. Але запозичення – це не якийсь там гріх, до цього вдаються і розвинуті країни, і бідні країни. Все залежить від того, як ви потім можете справлятися з цими піковими виплатами, щоб цей державний борг не перетворився на фінансову піраміду, не призвів до банкрутства чи дефолту країни. Запозичення, як правило, часто ідуть для того, щоб покрити попередні запозичення зовнішні. Це нормальна політика з точки запозичення ресурсів більш дешевих. Більш дешеві досить часто, ніж МВФ не дає. Коли закриті зовнішні ринки запозичень… З точки зору очікуваних траншів – для України саме ціль отримати $2,2 мільярди. Якщо в нас ситуація і зовнішньо-економічна, і макроекономічна, і геополітична буде сприятлива – ми можемо не ставити за ціль отримати всі транші від МВФ. Ми можемо, умовно кажучи, відмовитись», – наголосив фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу