Стало відомо, наскільки впав транзит російського газу через Україну

Поділитися:

«Оператор ГТС» повідомив, що за жовтень 2021 року за допомогою української газотранспортної системи до Європи було доставлено газ обсягом 2,63 мільярда кубометрів. А це менше на 623 мільйони кубометрів, ніж було доставлено у вересні поточного року.

У той же час зазначається, що транзит газу до Словаччини зріс на 6% (близько 2,12 мільярда кубометрів) порівняно з постачанням у вересні. Загалом транспортування палива до Словаччини становило 80% від загального транзиту до Європи.

До Польщі також транзит газу зріс на 3% (342 мільйони кубометрів), проте по відношенню до Молдови цей показник упав до -9% (176 мільйонів кубометрів). Росією не перевищено заброньовані річні потужності.

“Газпром” у свою чергу не тільки не бронював додаткові транзитні потужності української ГТС (платформи RBP та GSA), але ще й суттєво знизив їх використання. Наприклад, на сьогоднішній день немає жодної заявки на транспортування палива до Угорщини після 1 жовтня.

Таким чином, враховуючи, що загальний обсяг транзиту газу через українську ГТС становив близько 86 мільйонів кубометрів на добу, що нижче від мінімального обсягу, зазначеного в угоді (110 мільйонів кубометрів на добу).

«Ми стурбовані скороченням транзиту російського газу через український маршрут: вже з 1 жовтня обсяги прокачування були нижчими за заброньовані потужності», – прокоментував ситуацію генеральний директор ВДТСУ. У цей же час він зазначає, що транзит газу до Республіки Молдова з 1 листопада 2021 року збільшився, згідно з новим контрактом постачання палива Росією до Молдови.

Загалом транспортування газу через Україну за період із січня по жовтень 2021 року становить 25,3 мільярдів кубометрів. За добу в середньому це 115,9 мільйонів кубометрів.

Раніше ми писали про зростання імпорту газу Україною із Європейського союзу.

Також ми повідомляли про те, що у ГТС України зафіксували зниження транзиту російського газу з 1 листопада.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу