Тарифи на тепло зростуть ще на 65%

Поділитися:

Українцям з 1 жовтня поточного року доведеться платити підвищені тарифи на тепло та гарячу воду. Залежно від регіону вартість зросте до 65%. Це прописано в урядовій постанові № 859.

Як пояснюють експерти, в Україні останні два роки неухильно збільшувалася вартість природного газу. Лише з початку 2021 року ціна зросла у майже двічі. А оскільки ціна газу, що становить до 80% вартості тарифу на теплопостачання – це неминуче призведе до зростання тарифів останнього.

Щоб уникнути цієї ситуації громади висунули пропозицію, щоб влада компенсувала громадам 37 мільярдів гривень заборгованості, яка виникла у минулому у зв’язку з непродуманою тарифною урядовою політикою. Однак, парламентарі та урядовці досі цього не зробили.

Також Асоціація міст України у зверненні до президента пропонувала передати на місця більше податкових надходжень, у тому числі – податку на доходи фізичних осіб. Громади б отримали ресурс на покриття незапланованих витрат.

Окрім того, комунальники знайшли вирішення проблеми й звернулись з ним до НАК «Нафтогаз України» та уряду. Йдеться про те, що влада могла б забезпечувати комунальні підприємства і населення газом вітчизняного видобутку, який за Конституцією України належить українському народові. Він у близько 5-ть разів коштує дешевше за той, який продають на міжнародних майданчиках. Як відомо, у світі газ здорожчав до понад 26 гривень за кубічний метр. Тоді як українське паливо коштує близько 3-х гривень за кубометр. Ця пропозиція також залишилась без відповіді.

Український газ став би ще дешевшим у разі зниження ренти за користування надр.

Раніше ми повідомляли, що вартість газу на УЕБ встановила рекорд.

Також ми писали, що акції «Донецькоблгаза» передали в управління.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу