В АМКУ поскаржилися на покупку «Дніпрометизу»

Поділитися:

Для того, щоб перевірити законність придбання контролю над «Дніпрометиз» кіпрською компанією з невідомим власником, яка надалі передала його структурам Тігіпко, “Ліга антітрасту” звернулася до Антимонопольного комітету України.

Відомо, що Антимонопольний комітет дозволив компанії «Aгімант Лімітед» (Кіпр) з групи «ТАС» Сергія Тігіпка придбати контроль над компанією «Діалзоне Холдинг Лтд» (Віргінські острови), яка володіла 99% акцій заводу «Дніпрометиз», на підставі акціонерної угоди з «Сарторіус Лімітед» (Кіпр).

Так, експерти «Ліги антітрасту» проаналізували ланцюг придбання компаніями контролю над компанією «Діалзоне Холдинг Лтд» і прийшли до наступних висновків:

З 26.10.2017 акції «Діалзоне Холдинг Лтд» (власника «Дніпрометизу») враховувалися в «Блоссом Інвестментс ОУ». Але контроль залишався у групи «Северсталь» підсанкційного громадянина РФ Олексія Мордашова. Таким чином, через накладених санкцій, «Северсталь» не мала права будь-яким чином відчужувати акції компанії.

Через три роки, за рішенням Комітету, одноосібний контроль над «Діалзоне Холдинг Лтд» (власником «Дніпрометизу») якимось чином перейшов до нової компанії «Сарторіус Лімітед» (Кіпр). При цьому, АМКУ стверджує, що ніяких дозволів на перехід контролю від «Северстали» до «Сарторіус Лімітед» комітет не надавав. І по суті не міг надати, оскільки це є порушенням санкцій законодавства.

Слід зазначити, що вже 08.10.2020 АМКУ дозволив групі «ТАС» придбати контроль над «Діалзоне Холдинг ЛТД», а значить і «Дніпрометиз». При цьому ця транзакція вже не потрапляла під санкційне законодавство, оскільки контроль над компанією передавала невідома до цього кіпрська «Сарторіус Лімітед».

Нагадаємо, що резонансне рішення АМКУ про зловживання монопольним становищем і примусовий поділ групи «Ostchem» Д. Фірташа, прийняте за результатами розслідування під головуванням Ю. Терентьєва, що не вистояло в суді першої інстанції.

Раніше повідомлялося, що десять недобросовісних українських туристичних операторів потрапили під прес порушеної проти них справи Антимонопольним комітетом України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу