Українців чекають підвищення тарифів і зменшення субсидій

Поділитися:

Зовсім скоро почнеться опалювальний сезон, а отже, потрібно готуватися до чергових перерахунків і підвищенням ціни на комунальні послуги. Так, згідно з вимогою меморандуму України і МВФ, підприємства теплокомуненерго (ТКЕ) повинні були передати нові тарифи на узгодження місцевій владі. Як саме зміняться тарифи в цьому опалювальному сезоні, поки невідомо, але зростання цін на комуналку восени і взимку неминучий.

Через перехід на ринкове ціноутворення, якого вимагали від України МВФ і Європейський Союз, газ для населення вже подорожчав. Середня вартість кубометра газу у вересні склала в Україні 5,49 грн, що на 1 грн більше, ніж у серпні.

Вже з 1 жовтня повинна підвищитися і ціна на перші 100 кВт-год електроенергії для населення, яка залишалася незмінною з 2017 року. Практично в два рази – з 0,9 грн до 1,68 грн. Такі плани були оприлюднені ще в презентації меморандуму про скорочення «зеленого» тарифу. Однак норма потім була прибрана, але це не означає, що питання не буде переглянутий ще раз найближчим часом.

Однак, 26 серпня Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила так званий RAB-тариф, який автоматично підвищить цифри в платіжках українців приблизно на 14-15%.

За інформацією НКРЕКП, з 1 січня 2021 року вартість холодної води зросте в середньому на 22%. Як пояснили у відомстві, підвищення пов’язане зі зростанням зарплат співробітників, підвищенням цін на паливно-мастильні матеріали, реагенти і електроенергію.

Відзначимо, що в кожному регіоні підвищення буде різним, але в середньому українцям доведеться платити 27-28 гривень за один куб.

Нагадаємо, що вже зовсім скоро українців може очікувати підняття тарифів на опалення. У порівнянні з минулим опалювальним сезоном (2019-2020), цієї зими зростання складе близько 16 відсотків.

Раніше повідомлялося, що в Україні почали масові перевірки субсидіантів. Аналізують по кожному підприємству, яке надає послуги – як платить пільговик за комуналку. На всій території країни вже діє постанова Кабінету міністрів №373, яким регламентовано процес анулювання субсидій.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу