Українці скаржаться на фінмоніторинг

Поділитися:

Українці скаржаться фінансовий моніторинг. Відповідний закон, який має запобігати фінансовому тероризму та відмиванню «‎брудних»‎ грошей, вже понад рік як набрав чинності в нашій державі.

Попри хорошу мету закону українці скаржаться на банки, які блокують їхні транзакції. Здебільшого це трапляється через збої в автоматичній системі перевірки банками клієнтів. Зазначається, що під час спроби здійснити транзакцію вам можуть зателефонувати з банку й попросити у телефонному режимі підтвердити операцію.

Крім того, громадяни, які хочуть здійснити суттєві покупки, повинні пояснити походження таких грошей. Також, це стосується відкриття особового рахунку з метою зберігання коштів.

Попри рекомендації Нацбанку, банки можуть проводити перевірки своїх клієнтів у жорсткішому форматі. Якщо банку здасться, що його клієнт вчиняє правопорушення, переказуючи кошти, походження яких здається підозрілим, то банк може заблокувати й зупинити операцію. Клієнту дається два дні, аби пояснити чи легальним шляхом зароблена ця сума, чи сплачені з неї податки, а також надати інформацію стосовно того, в межах оплати якої послуги здійснюється переказ коштів.

Крім того, у банку можуть виникнути підозри, якщо клієнт під час оформлення картки вказав фінансове становище, котре значно нижче, ніж сума переказу.

Згідно з інформацією, для українців, які ведуть підприємницьку діяльність й отримують прибуток, однак не платять при цьому податків, розроблена система штрафних санкцій. Сума штрафу становить до 85 тисяч гривень, а отримані кошти конфіскують, згідно зі статтею 164 ККУ.

Раніше ми повідомляли, що в Україні запрацює система моніторингу олігархів.

Також ми писали про те, що вже запрацювала система моніторингу «Шлях». Нова система буде відслідковувати інформацію про видані дозволи на вантажні автомобільні перевезення.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу