Українські стандарти питної води нижчі від європейських

Поділитися:

У Державній службі з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів повідомляють, що Україні за кілька десятків років загрожує дефіцит якісної питної води.

Там заявляють, що в країні в цьому питанні заважають дві пробелми – застарілі норми щодо якості води та не виконання їх переважною більшістю постачальників. У Державних санітарних нормах та правилах України немає 23 показників безпечності та якості питної води, які прописані у європейських директивах. Так, у законодавстві немає норми контролю показників броматів, акриламіду, багатоядерних ароматичних вуглеводнів, вінілхлориду та епіхлоргідрину, а також електричної провідності.

Цьогоріч нормативи для таких показників як акриламід, вінілхлорид, епіхлоргідрин та хлорати у Європейському Союзі у 100 разів жорсткіші, ніж в нашій країні. Відтак, постала гостра необхідність впровадження європейських норм, адже це вже не стільки євроінтеграція, як питання виживання, наголошують у Держспоживслужбі.

Саме тому відомсвто наразі займається вирішенням цієї ситуації. Серед них – обмеження на вміст фосфатів у миючих засобах і деяких пестицидів (зокрема, хлорпірифосу).

Раніше ми повідомляли, що українська влада має намір покращити якість питної води у країні. Для цього із бюджету виділять один млрд грн.

Також ми писали, що дефіцит чистої питної води може спровокувати нові війни у ​​світі. Так вважають експерти Світового банку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу