У світі можлива продуктова криза

Поділитися:

Експерти заявляють, що через порушення ланцюжків поставок на тлі пандемії коронавірусу, дощів і посух, вірусів, що вражають худобу, над світом нависла загроза продовольчої кризи.

Відомо, що вартість продуктів харчування зростає з кожним днем, хоча дефіциту їжі в світі немає. Так, за даними ООН, в серпні 2020 року ціни на продукти виросли третій місяць поспіль і досягли свого максимального значення з лютого.

У Китайському бюро статистики відзначили, що ціни на їжу в КНР в серпні злетіли більш ніж на 11% в порівнянні з серпнем минулого року. Причиною стала африканська чума свиней, яка різко скоротила поголів’я тварин в Китаї. Таким чином вартість свинини в Китаї зросла на 50%

Крім цього, через спекотну і дощової погоди ціни на овочі в КНР підвищилися на 6,4%, а вартість яєць зросла на 11,3%.

Слід зазначити, що в серпні 2020 року влада Китаю закликала жителів країни припинити марнотратство в їжі і почати економити на тлі пандемії. У деяких містах КНР хочуть встановити обмеження на кількість їжі, яку люди можуть замовляти в ресторанах. Захід пов’язаний зі збільшенням кількості харчових відходів і зростанням цін на продукти.

Нагадаємо, що Держстат оприлюднив середні ціни на основні сільськогосподарські продукти сезону 2020 року.

Відомо, що зернові і зернобобові культури продавали по 4,3 тисячі гривень за тонну. Ціна на насіння олійних культур склала 9,3 тисячі гривень за тонну. Картоплю  продавали по 5,9 тисячі гривень за тонну, овочеві культури – по 11 тисяч гривень за тонну. Вартість плодів і ягід склала 12,8 тисячі гривень за тонну.

Раніше повідомлялося, що згідно з дослідженнями, українці в загальній масі найбільше грошей витрачають на три категорії – це житло, комунальні платежі і їжа. Ці три категорії складають до 60% від щомісячного доходу.

Так, на їжу і напої (крім алкогольних) в першому кварталі поточного року українці витрачали 46,8%. За цим слідують такі категорії, як житло, оплата води, електрики, газу та інших видів палива (вугілля, дрова). Все це в першому кварталі вмістилося в 21,8%. Дані опублікувала Державна служба статистики.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу