«У суспільства і при Порошенку, і при Зеленському дуже високий попит на покарання корупціонерів» – експерт

Поділитися:

Більшість українців не можуть назвати політика чи партію з бездоганною репутацією, найбільше корупцію пов’язують з 5-м президентом України Петром Порошенком і його політсилою.

Такі дані наводить Київський міжнародний інститут соціології, Опитування було проведено 8-15 жовтня.
Респондентів під час інтерв’ю просили запитати, кого з 10 політиків зі списку вони більше асоціюють з корупцією, а кого – з бездоганною репутацією. З корупцією найбільше респондентів асоціюють Петра Порошенка (53%), Юлію Тимошенко (35%), Віктора Медведчука (29,5%), Юрія Бойка (24%). Далі йде діючий президент Володимир Зеленський (10%).

68% респондентів не можуть назвати жодного політика зі списку, який, на їхню думку, має “бездоганну репутацію”. Частіше за все називалися В. Зеленський (12%) і С. Притула (9%).
Також з корупцією найбільше респондентів асоціюють партії “ЄС” (49%), “Батьківщину” (32%) і “ОПЗЖ” (31%). За 14% назвали “Опозиційний блок” і “Слугу народу”.

71% респондентів не змогли назвати хоча б 1 партію, яка, на їхню думку, асоціюється з “бездоганною репутацією”. Найбільше респондентів називали “Слугу народу” (6%), “Силу і честь” (5%), “ЄС” (5%), “ОПЗЖ” (4,5%).

У КМІС повідомили, що провели опитування методом особистого інтерв’ю з використанням планшета соціологи і опитали 1009 респондентів від 18 років, які проживають в 73 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим).

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, контрольованій українською владою.

Як трактувати подібні опитування населення, розповів спеціально для Першого ділового телеканалу, політолог Андрій Золотарьов.

“Історія у нас повторюється. Шість років тому, коли Петро Порошенко став президентом, був дуже високий запит на покарання корупціонерів з середовища влади. Соціологія чітко показала тоді, що запит на посадки” попередників “змінився тим, що претензії стали пред’являти до діючої влади. Але люди абсолютно чітко говорили про те, що чинна влада знаходиться в змові з попередниками або влада некомпетентна, а правоохоронці безсилі.

Цей постійний запит, як не дивно, є сусідом з терпимістю до корупції. Соціологи прямо говорять про те, що проблема України в тому, що українці протестують не стільки проти корупції, скільки проти своєї неучасті в корупції “- говорить фахівець.

За словами Золотарьова, судячи з реакції на виступи деяких депутатів, існує якийсь негласний пакт. Правоохоронні органи не виявляють якогось дієвого інтересу. Це говорить про те, що немає політичної волі вивести всі махінації екс-президента на “чисту воду”

“Так, дійсно, світ великих грошей став дуже тісним. І США, оскільки вони здійснюють емісію долара, можуть простежити куди, яких обсягах пройшли гроші? І це дійсно спливає. Але в Україні немає політичної волі розслідувати ці дії. Тому з цілого ряду справ , в тому числі з Порошенком, ми бачимо таку абсолютно індиферентно позицію українських правоохоронців “- заявляє політолог.

Андрій Золотарьов вважає, що сліпий траст, про який говорили адвокати Порошенко – це такий собі піар-хід, який придумали політтехнологи екс-президента.

“Насправді” сліпий траст “- це кілька” оффшорок “, через які прокручувалися гроші Порошенко. Адже там ціла бізнес-імперія, більш як 90 підприємств. Спочатку, Порошенко говорив, що тільки 5 канал він не віддасть, а все інше піде в “сліпий траст”, але цього не сталося “- заявляє експерт.

Що стосується результатів розслідування у справах Порошенко, Андрій Золотарьов повідомив, що на відміну від України, австрійські правоохоронці не “грішать” піар-ефектами. Крім цього поки що немає будь-яких публічних заяв і оцінок, стосовно діяльності екс-президента.

“Основна наша проблема полягає в тому, що не можна перемогти корупцію, граючи за правилами, написаним корупціонерами” – резюмував політолог.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу