У столиці будуть зносити «хрущовки»

Поділитися:

Мер Києва в інтерв’ю одному з телеканалів заявив, що в міській раді розроблено план знесення «хрущовок».
Раніше озвучувався варіант, що жителів хрущовок будуть тимчасово відселяти в, так зване, маневрений житло – на період, поки буде будуватися постійне. Але, в Департаменті будівництва та житлового забезпечення мерії заявили, що відселення власників та орендарів житла в маневрений житловий фонд відбуватися не буде. Всіх мешканців будинку, який підлягає знесенню або реконструкції, почнуть переселяти тільки тоді, коли будуть підписані договори з інвестором-забудовником.
Кожен власник житла, що складається на квартирному обліку, має право отримати на умовах компенсації нерухомість, яка: перебуває в тому ж кварталі або мікрорайоні і буде мати таку ж площею і кількістю кімнат, як попередня.
В Департамент будівництва та житлового забезпечення заявили, що за станом на 2020 рік в столиці зареєстровано 5104 житлових будинків, що підлягають комплексній реконструкції. На даний момент, Департамент спільно з приватним підприємством «Інститут урбаністики» працюють над пілотним проектом комплексної реконструкції застарілого житлового фонду.
Забудовником застарілих кварталів і мікрорайонів може стати, як один девелопер, так і кілька. Органи місцевого самоврядування проводитимуть конкурси, за результатами яких буде визначено забудовник-інвестор. З ним укладуть договір на проведення реконструкції.
Справа рухалося б швидше, якби не стримуючий фактор: Кабінет Міністрів, до сих пір, не затвердив типову форму інвестиційного договору на виконання реконструкції. Крім того, як стверджують в департаменті, ситуацію ускладнює те, що зараз відселення власників квартир в будинках, які підлягають реконструкції, можливо тільки при 100% згоди цих власників.
Тому, в 2016 році в Департаменті підготували зміни до закону, які, серед іншого, передбачають згоду не менше 75% власників житла. В даний момент, на сайті Міністерства розвитку громад і територій йде громадське обговорення проекту закону. Після того, як відповідні зміни внесуть, місцева влада зможе діяти більш активно і рішуче – принаймні, так стверджують в департаменті.
Раніше ми писали, що середній вік житлового будинку в Україні – 46 років, а реконструкція хрущовок може обійтися Києву майже в 3 млрд. доларів.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу