У НАБУ розповіли, як Юрій Луценко заступився за олігарха Бахматюка

Поділитися:

Глава НАБУ Артем Ситник заявив журналістам, що колишній генеральний прокурор Юрій Луценко взяв справу Олега Бахматюка, коли в НАБУ вже збиралися реалізовувати підозра.

Ситник заявив, що в справі Бахматюка вже давно були готові експертизи, встановлені збитків державі в сумі 1,8 млрд. Гривень і готові підозри. Однак генеральний прокурор Луценко прийняв рішення про передачу справи в Національній поліції. Тоді майже миттєво справа була закрита. Вже завдяки рішенню Руслана Рябошапки це все було скасовано і справу повернули в НАБУ.

“Ми говорили відкрито, що за умови повернення цих коштів, це може кваліфікуватися, як пом’якшувальну обставину. Однак, крім розмов і обіцянок, ми нічого більше не чули”, – розповів Артем Ситник.

Він згадав, що замість повернення грошей, Олег Бахматюк влаштовував мітинги і медійні кампанії. Тобто кошти витрачалися не на те, щоб закрити борг, який виник в результаті розкрадання, а фактично на медіа.

Відомо, що завдяки дружбі з президентом Петром Порошенкор в жовтні 2014 року ВіЕйБі банк Бахматюка отримав від Національного банку стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн. Буквально через місяць того ж року регулятор визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію. Гроші були виведені.

11 листопада 2019 НАБУ затримало 7 осіб за підозрою в заволодінні 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту. Банк належав тоді Олегу Бахматюку. НАБУ розслідувало справу з жовтня 2016 року.

У лютому 2019 колишній Генеральний прокурор Юрій Луценко взяв справу з НАБУ і визначив підслідність за Головним слідчим управлінням Національної поліції, слідчі якого в серпні 2019 “успішно” закрили провадження у зв’язку з відсутністю складу злочину. Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у банку зберігалися поліцією в підвалі стороннього підприємства і були затоплені. До цього Нацполіція закрила ще три справи проти банку.

Весною 2019 року справу отримує новий поштовх. Бахматюк, перебуваючи в Швейцарії знаходить гроші для закриття проблем з Фондом гарантування вкладів. Про що пише лист Зеленському та дає ряд інтерв’ю. Пропонує реальний графік погашення заборгованостей. З чуток, така ініціатива зустріла різкий опір з боку глави Офісу Президента Андрія Богдана.

Ще раніше до генпрокурора звертався і глава СБУ Іван Баканов. Просив віддати справи Бахматюка СБУ. Судячи з приєднання до справи Баканова – справою активно цікавляться в Офісі президента.

Політичний експерт Світлана Кушнір каже, що зі справою по “Укрлендфармінг” у Артема Ситника не склалося.

«Якось все криво і навскіс. Для мене його заяви про те, що справа Олега Бахматюка, глави ULF, забрала Генпрокуратура на чолі з Юрієм Луценком, а потім НАБУ його таки отримало для завершення бачиться якимось черговим способом вигородити себе. Насправді дивно: якщо доведений збиток на 1,8 млрд. Грн., А сам фігурант справи Олег Бахматюк, пише відкриті листи до держави з пропозицією припинити третирування компанії, де працює 27 000 чоловік, і готовий одномоментно повернути в бюджет 8 млрд грн за банківськими позиками », – говорить Кушнір.

Експерт не вірить в слова Ситника.

«На жаль, в НАБУ вже складно приховувати махінації і беззаконня, тому, мабуть, вирішили все згорнути на” попередників “- і Луценко, і Рябошапка – вже екс-прокурори, і впливати на ситуацію тепер не зможуть. Ну і скажіть, в яку правову державу ми живемо, якщо той же Рябошапка на один день відкриває закриту справу по Бахматюку, його вносять в НАБУ, а потім справа знову закривають? Давайте визнаємо, що силовики з цими “відкрити-закрити” грають з однією лише метою – тиск на бізнес і спроби “віджати” частина активів в інтересах третіх осіб, що завжди десь за лаштунками таких шоу. І останню крапку в таких справах, давайте не забувати, ставить таки не Ситник, НАБУ, які не Генеральний прокурор, а суд. Буквально вчора Верховний Суд прийняв остаточне рішення про те, що виведення банку “Фінансова ініціатива”, що належав Олегу Бахматюку, яке здійснив Нацбанк, було неправомірно. Тобто, знищення стабільного банку “Фінініціатіва”, який входив до двадцятки найбільших банків України, у якого не було проблем з платоспроможністю, а активи на момент введення адміністрації НБУ становили 15, 3 млрд. Грн. – є ні що інше, як “зачистка” сильного конкурента неконкурентними методами, і з використанням нацрегулятора ». Думаю, що тут у наявності бажання дуже багатьох структур, в тому числі і НАБУ, розтягнути на складові вітчизняну корпорацію, яка щорічно приносить в бюджет держави понад 3 млрд. Грн. податків і генерує понад 1% ВВП країни », – каже Світлана Кушнір.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу