У Мінсоцполітики заперечують запуск накопичувальної пенсійної системи в 2021 році

Поділитися:

Обов’язкова накопичувальна пенсійна система в 2021 році навряд чи запуститься. Таку думку висловила міністр соціальної політики.

«У Раді давно обговорюють законопроєкт №2683 (про накопичувальну систему, що набирає чинності з 2021 року). Там є дворічний період підготовки до створення інституції. Але я не вірю у підготовчі періоди: за цей час все може змінитися», – сказала міністр.

Вона вважає, що питання не в тому, аби створити лише обов’язкову накопичувальну систему. Мова про баланс двох систем, що знівелює ризики. Накопичувальна система незалежна від демографії, але піддається фінансовим ризикам, солідарна – навпаки, тому найстійкіші у світі пенсійні системи, які мають обидві ці складові.

«Ми пропонуємо зробити light-варіант: почати роботу раніше, ніж у 2023 році, з невеликих внесків – 2% працівник на власний рахунок, 2% роботодавець на рахунок працівника. Не створювати нові монопольні інституції, а зробити на тих, що вже діють. Посилити регулювання цього ринку, захист і контроль активів. Накопичувальна система має бути прозора та надійна», – зазначила чиновник.

Законопроект про накопичувальну професійну пенсійну систему з 2021 передбачає три професійних пенсійних програми в залежності від умов праці.

Раніше ми публікували думку глави Федерації роботодавців України. Запроваджувати другий рівень пенсійної системи в даний час абсолютно недоречно, і ризики введення даної реформи дуже великі.

Також ми публікували думку економіста Всеволода Степанюка, який стверджує, що створення Пенсійного казначейства показує справжню суть пенсійної реформи. Накопичувальна пенсія згорить через інфляцію.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу