У Мінфіні розповіли, коли чекати на старт Пенсійної реформи

Поділитися:

Міністр фінансів України зазначив, що Пенсійна реформа, яка включає накопичувальну систему грошових коштів, почне діяти за планами до 2023-2024 років.

Сергій Марченко повідомив, що очолюване ним відомство бере участь у розробці та запуску Пенсійної реформи в Україні, оскільки для її впровадження необхідно знайти фіскальний простір.

Чиновник додав, що дана програма має бути розроблена таким чином, щоб саме держава давала гарантії її існуванню, а її впровадження в країні потрібне через світовий демографічний тренд. Він зазначив, що рівень народжуваності падає, а водночас покоління «бебі-бумерів» уже зараз починає поступово виходити на пенсії, до того ж зростає тривалість життя.

У майбутньому планується, що пенсіонери отримуватимуть накопичувальну пенсію від власних внесків плюс до них додається інвестиційний дохід із боку держави. Отже, виплати будуть у вигляді додаткових до солідарної пенсії.

Іншими словами, як пояснив міністр, при накопичувальній системі відрахування із зарплати акумулюватимуться на індивідуальний пенсійний рахунок. Учасникам Пенсійної реформи пропонується здійснювати щомісячні внески:

  • 2023 рік – 1% від зарплати;
  • 2024 – 1,5% від зарплати;
  • 2025 рік – 2% від зарплати.

Крім цього, держава також гарантує додаткові інвестиційні внески у тому ж процентному співвідношенні за аналогічний період.

Фінансування, як додав Марченко, відбуватиметься за допомогою перерозподілу ЄСВ для осіб, які вирішили взяти участь у програмі.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про презентацію концепції Пенсійної реформи у Верховній Раді.

Також ми повідомляли про те, що влада розширить програму доплат до пенсій.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу