«У 2011 році під час закладення українського супутника ми планували, що виведемо його на орбіту разом із росіянами» – голова Дніпровського космічного кластера

Поділитися:

Супутник «Січ-2-30», виготовлений на конструкторському бюро «Південне» у Дніпрі, успішно пройшов випробування. Найближчим часом українську розробку мають надіслати на космодром в американському штаті Флорида.

Відповідно до програми, міжвідомчі випробування проведено у повному обсязі та показали, що наземний сегмент готовий до льотних випробувань, які заплановані на початок січня 2022 року.

8 грудня 2021 року з міжнародного аеропорту «Бориспіль» за підтримки вантажної служби Turkish Airlines та їхнього офіційного агента в Україні ТОВ «Гюнсел», було відправлено український космічний апарат «СІЧ-2-30», розроблений та виготовлений державним підприємством «Конструкторське бюро «Південне» » ім. М.К. Янгеля».

12 грудня літак із супутником приземлився до Майамі.

Після завершення митного оформлення, космічний апарат «СІЧ-2-30» буде доставлений до Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал для проходження підготовки до запуску та його стикування з ракетою-носієм Falcon 9 компанії SpaceX Ілона Маска.

Запуск українського супутника дистанційного зондування землі «СІЧ-2-30» заплановано на 10 січня 2022 року.

Євген Рокитський, голова правління Дніпровського космічного кластеру виступив в ефірі «Першого Ділового» телеканалу, прокоментувавши майбутній запуск «СІЧ-2-30».
Насамперед експерт пояснив, з яких причин запуск супутника не здійснено згідно з раніше встановленим планом (на 30-річчя Незалежності України):

«Почалося його виробництво у 2011 році. І основна частина робіт над цим супутником була зроблена в рамках дійсно на той момент існуючої програми (Загальнодержавна космічна програма 2013-2017 рр.), а з 2018 року, слід пам’ятати, в нашій державі не існує фактичної загальнонаціональної космічної програми і відповідно фінансування на роботи для створення цього проекту здійснювалося лише тоді».

В результаті, за словами експерта, лише до 2020 року було ухвалено рішення, що супутник необхідно таки запустити до космосу, до того ж він на стадії завершення виробництва. Для цього знадобився сильний політичний піар, у зв’язку з чим і було заявлено урочистий запуск, присвячений 30-річчю Незалежності України. А коли настав час-пік, почалася «технологічна буденність».

«Також ми маємо пам’ятати, що коли у 2011 році почалося його виробництво, ми орієнтувалися на виведення його на орбіту українсько-російськими ракетами-носіями з космодрому, що знаходиться на території Казахстану. Це було абсолютно нормально станом на 2011, 2012, 2013 роки. А у 2020/2021 роках це стало нереальним. Тому нашим інженерам-конструкторам довелося вирішити цілу низку технологічних завдань, пов’язаних з тим, щоб цей супутник прив’язати до зовсім іншої ракети-носія».

Раніше ми писали, що компанія Ілона Маска в січні запустить на орбіту український супутник.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу