Стали відомі претенденти на дострокову пенсію за віком

Поділитися:

Основним критерієм для виходу на пенсію в Україні є наявність трудового стажу. Проте, деякі категорії громадян мають право на достроковий вихід на заслужений відпочинок.

Відтак, достроково вийти на пенсію зможуть особи з інвалідністю по зору I групи — сліпі та особи з інвалідністю з дитинства I групи після досягнення чоловіками 50 років, жінками — 40 років. При цьому у чоловіків має бути не менше 15 років страхового стажу, а у жінок — не менше 10 років.

Крім того, на достроковий вихід на пенсію мають право жінки, які народили п’ятеро або більше дітей та виховали їх до восьмирічного віку. Також це стосується матерів осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до цього віку. Такі жінки мають право на пенсію після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми. У випадку якщо дитину виховує батько, йому призначається пенсія за віком після досягнення 55 років при стажі роботи 20 років.

Також достроково вийти на пенсію мають право військовослужбовці та деякі їхні родичі, деякі «чорнобильці».

Раніше ми повідомляли, що в Україні з 1 грудня поточного року підвищиться мінімальна пенсія через зростання рівня мінімальної зарплатні.

Також зазначалось, що в Кабінеті міністрів розробляють законопроект, яким будуть визначені мінімальні пенсійні гарантії громадянам нашої країни.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу