«Ситуацію в енергетичній сфері вже розглядають в РНБО. Бо вона справді критична», – експерт

Поділитися:

Рада експертів з питань енергетичної безпеки під час засідання на чолі з секретарем РНБО Олексієм Даніловим обговорили стан підготовки підприємств паливно-енергетичного комплексу до опалювального сезону та функціонування ринків електроенергії і природного газу в Україні.

«Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов провів засідання Ради експертів з питань енергетичної безпеки. Учасники засідання розглянули проблемні питання щодо стану підготовки підприємств паливно-енергетичного комплексу до опалювального сезону 2020/2021 рр., а також функціонування ринків електричної енергії та природного газу й обговорили шляхи вдосконалення їх роботи», – йдеться у повідомленні пресслужби.

Як зазначається, Данілов зверну увагу учасників засідання на «критичну ситуацію» в енергетичній сфері. За його словами, «система управління розбалансована та керується у “ручному” режимі, існує серйозна криза неплатежів, фінансовий стан підприємств складний».

«Усе це може призвести до дуже небезпечних наслідків», – цитує Данілова пресслужба.

Наголошується, що учасники засідання детально обговорили стан справ на ринку електроенергії та підготовки підприємств ПЕК до опалювального сезону. За підсумками обговорення Кабінетові Міністрів, окремим міністерствам і відомствам будуть внесені рекомендації щодо вжиття заходів до стабілізації ситуації у галузі, зокрема напрацювання рішень стосовно покращення фінансового стану підприємств, розв’язання проблеми неплатежів та усунення небалансів на ринку електроенергії.

Секретар РНБО України також наголосив, що Апарат Ради має отримувати верифіковану інформацію щодо балансу виробництва і фінансового стану енергетичної галузі для інформування Президента України.

Рада експертів з питань енергетичної безпеки запропонувала провести окреме засідання для детального обговорення ситуації на ринку природного газу, повідомили в пресслужбі.

Олександр Паращій, керівник департаменту аналітики Concorde Capital, каже, що ситуація склалася непроста. Але, на думку експерта, вона нічим не страшніша за ту, що була у 2014-му, 2015-му та навіть 2019-му роках. Тож говорити про тотальну кризу чи про зрив опалювального сезону не варто.

«У нас рекордні запаси природного газу у сховищах, у нас пристойні запаси вугілля – нічого не говорить про те, що у нас може бути зірваний опалювальний сезон. Криза є, так, але вона не є глобальною, геополітичною. Вона є місцевою, вона спричинена неефективними рішеннями тощо», – каже експерт.

Також Олександр Паращій нагадав, що у нас існує криза у газовій галузі,  тож вона відіграє свою роль. Зокрема, вона тягне за собою інші, зокрема на ринку електроенергії. Йдеться насамперед про кризу неплатежів. Наче йде обіг пальног, але натомість немає платежів – такий висновок робить експерт.

«Я повністю погоджуюся – з платежами є проблеми. Але з платежами в газовій галузі проблема не є новою, вони накопичуються. Це проблема десятиліть. В електричній галузі також є проблема. Всі проблеми, пов’язані з енергетикою, накопичуються до початку опалювального сезону. Саме тоді їх намагаються виправити», – каже експерт.

Також він наголошує на тому, що проблема, яку визнали та прийняли – це вже половина зробленої справи. Залишається вирішити шляхи виходу з кризи та розпочати рухатися ними.

Стосовно ОВДП експерт має не дуже радісні думки:

«Є проблема не тільки у випуску цінних паперів, але й в тому, як перетворити їх на живі гроші. «Енергоатому» потрібно буде продати ОВДП на ринку, але є питання: хто їх купить? Держава намагатиметься випускати ОВДП – на 100 чи може на 150 млрд гривень… Це дуже складне питання – питання привабливості ОВДП. Вони мають бути високодохідними, але це додаткові витрати для бюджету».

Чи покращився рівень розрахунків? На думку експерта, побачимо вже скоро. Кроки зроблені правильні, але як вони будуть реалізовані – побачимо.

Більше цікавого стосовно кризи та можливості для того, аби опалювальний сезон було зірвано, Олександр Паращій розповів у ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу