Регулятор попередив про небезпеку скасування закону про гарантування вкладів фізосіб

Поділитися:

Конституційний суд відновив справу про неконституційність закону про Фонд гарантування вкладів, яке знаходиться на його розгляді з 2015 року. Чергове засідання КСУ з цього питання відбудеться 30 червня, очікується винесення рішення.

Ретроспективне визнання Конституційним судом України (КСУ) неконституційним закону “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” може привести до визнання діяльності Фонду гарантування вкладів незаконної, наслідки чого будуть руйнівними і для фінансової системи в цілому. Про це заявили в НБУ.

«Це рішення КС призведе фактично до того, що діяльність Фонду за весь час його існування буде визнана незаконною. А це значить, що всі внески, які виплачували комерційні банки за час існування Фонду, потрібно буде повернути банкам. А 2 млн вкладників, які отримали від фонду близько 100 млрд грн, змушені будуть повернути ці кошти до Фонду гарантування », – заявили в регуляторі. .

Також це може привести до того, що всі рішення щодо ліквідації банків, створення перехідних банків, щодо продажу активів з балансів неплатоспроможних банків потрібно буде визнати незаконними і повернути їх до того стану, в якому вони були на момент передачі в Фонд гарантування.

“Тому наслідки такого рішення можуть бути руйнівними для фінансової системи або в цілому для існування нормальної інфраструктури фінансової системи. Крім того, це будуть, звичайно, дуже великі втрати для бюджету”, – підкреслила в Нацбанку.

Раніше ми писали, що питання про Фонд гарантування вкладів розглядається в Конституційному суді.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу