Рада змусить купувати продукцію українських машинобудівників

Поділитися:

Верховна Рада прийняла за основу законопроект №3739 “Про внесення змін до Закону України” Про державні закупівлі “по створенню передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості”.

Законопроект №3739 у першому читанні підтримали 248 народних депутатів.

Законопроект зобов’язує при закупівлях за бюджетні гроші машинобудівних товарів віддавати перевагу товарам з локалізацією виробника в Україні на рівні 25-40%, а з 2024 року – до 55%, навіть якщо вироби дорожчі за імпортні.

Законопроект на 10 років змінює процедуру закупівель за рахунок державного або регіональних бюджетів, що стосуються чотирьох областей машинобудування: залізничний транспорт, міський пасажирський транспорт, комунальна техніка і спецтехніка, а також енергетичне машинобудування.

Відповідно до законопроекту, ступінь локалізації – це питома вага вартості сировини, матеріалів, деталей, складових частин і комплектуючих виробів, робіт, послуг та інших складових вітчизняного виробництва в собівартості предмета закупівлі, який буде визначається уповноваженим органом в порядку і за методикою, встановленою Кабінетом міністрів.

Відзначимо, що, рівень проникнення імпорту в публічні закупівлі в галузях машинобудування в Україні сягає 50%, в середньому для всіх публічних закупівель по Україні цей показник становить 38%, тоді як в державних закупівлях розвинених країн (США, ЄС) імпорт становить не більше 4 -5% всіх закупівель.

Ми вже інформували, що в Україні обмежить доступ до тендерів іноземців.

Раніше ми писали, що Кабмін хоче відроджувати вітчизняний автопром застосовуючи принципи локалізації, а в АТ “Укрзалізниця” намагалися застосувати цей принцип для вітчизняних тепловозів.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу