Переселенцям розповіли, як можна отримати квартиру від держави

Поділитися:

З початком війни на Сході нашої країни, зареєстровано 1,45 млн внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Це люди, які покинули своє житло з різних причин, але не виїхали за межі держави. Існує кілька спеціалізованих урядових програм, щоб допомогти переселенцям отримати квартири.

У 2019 782 сім’ї або 0,05% від загальної кількості ВПЛ придбали житло, завдяки програмам, які адмініструє Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. До 2020 року в Україні діяло 4 державних і 121 регіональна програма для тих, хто потребує поліпшення житлових умов.

У 2020 році фінансування житлових держпрограм «Держмолодьжітло» з боку держави, практично, припинилося. Уряд прийняв рішення не виділяти кошти на молодіжне іпотечне кредитування і кредити для ВПЛ і учасників АТО під 3% річних. На фінансування програми «Доступне житло» в бюджеті 2020 року був закладено 100 млн грн. Ця сума склала 10% від запиту фонду «Держмолодьжитло». Але в новій версії бюджету від 13 квітня 2020 року Верховна Рада України позбавила фонд і цього фінансування.

У «Держмолодьжитло» в 2020 році передбачено кошти лише на одну програму з чотирьох – «Кредит за статутним капіталом». Також, фонд приймає заявки за програмою «Доступне житло» – в надії на відновлення фінансування.

Програма «Кредит зі статутного капіталу». За умовами програми кредитування в рахунок статутного капіталу, «Держмолодьжитло» надає кредит на термін до 20 років на придбання житла за рахунок свого статутного капіталу. Відсоток за користування кредитом встановлюється на рівні облікової ставки НБУ, прийнятої на момент видачі кредиту (8% в червні 2020 року).

В рамках програми «Кредит зі статутного капіталу» позику видають молодим сім’ям та одиноким молодим людям. Основні вимоги до позичальників такі: вік чоловіка та дружини до 35 років включно (на момент подачі заяви); претенденти на кредит перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов або володіють житловою площею не більше 13,65 кв. м (без урахування житла на тимчасово окупованих територіях); залишок середньомісячного доходу сім’ї після внесення щомісячного платежу по кредиту – не менше 3-кратного прожиткового мінімуму на кожного працюючого члена сім’ї.

Першочерговим правом на отримання пільгового кредиту наділені: внутрішньо переміщені особи; учасники АТО, їх сім’ї і члени сім’ї загиблих учасників АТО; люди з інвалідністю, отриманої після участі в протестах в період з 21 листопада 2013 по 21 лютого 2014 року і члени сім’ї загиблих учасників протестів.

Розмір кредиту розраховується, виходячи з таких даних: площа житла – 21 кв. м на одну людину + 10,5 кв. м на сім’ю; мінімальний показник експертної, договірної або граничної вартості житла, що купується.

Гранична вартість квадратного метра житла дорівнює ціні квадратного метра, зазначеної у відповідному наказі Мінрегіону, яку множать на коефіцієнт населеного пункту. Розміри коефіцієнтів такі: 1,75 для Києва, Львова, Дніпра, Одеси і Харкова; від 1 до 1,5 для інших міст.

Кредит можна отримати на придбання житла в багатоквартирних та індивідуальних житлових будинках на вторинному ринку нерухомості. Головна умова – житлові будинки побудовані не більше 45 або реконструйовані не більше 40 років тому. Щоб отримати кредит на житло в новому будинку, необхідно вибрати відповідний варіант зі списку об’єктів на сайті фонду «Держмолодьжитло».

Щоб стати учасником програми пільгового кредитування, необхідно подати заяву і анкету на кожного члена сім’ї. Шаблони документів знаходяться на сайті «Держмолодьжитло». Послідовність дій заявника досить проста.

Список пакету документів можна подивитися на сайті «Держмолодьжитло» За 2019 рік у київському регіональному фонді «Держмолодьжітло» розглянули 321 заявку і видали 33 пільгові кредити за рахунок статутного капіталу фонду. Всього в списку значиться 492 претендента (на 15 червня 2020 року). У більшості випадків, в нереалізованих заявках стоїть позначка з актом про неявку.

Ми вже писали, що переселенцям продовжать терміни грошових виплат на карантині.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу