НБУ вводить нові правила з кредитування

Поділитися:

Національний банк затвердив оновлені правила розрахунку небанківськими установами ключових показників вартості споживчого кредиту – реальної річної відсоткової ставки і загальної вартості споживчого кредиту.

За даними прес-служби Національного банку України, згідно з новими правилами кредитування, тепер позичальник отримає детальну інформацію про вартість споживчого кредиту в розрізі дат і сум платежів в стандартизованій формі.

Нові правила розрахунку цих показників затверджений постановою Правління № 16 від 11.02.21. Відомо, що показники повинні містити всі витрати позичальника, пов’язані з отриманням, обслуговуванням і поверненням кредиту. Аналогічні правила вже працюють для банків.

Таким чином позичальник ще до підписання договору буде повну, точну і достовірну інформацію про реальну річної процентної ставки і загальної вартості кредиту у будь-якого кредитодавця – будь-то банк або небанківська фінустанова.

Крім цього, позичальник отримає детальну інформацію про вартість споживчого кредиту в розрізі дат і сум платежів в стандартизованій формі – графіка платежів з обов’язковим додатком, тобто так званим паспортом споживчого кредиту, і договору.

Слід зазначити, що небанківські фінансові установи повинні до 13 травня 2021 року привести свою діяльність у відповідність до вимог зазначеної постанови.

Нагадаємо, що ісландська компанія Creditinfo Group hf. отримала дозвіл від Антимонопольного комітету на придбання понад 50% акцій приватного акціонерного товариства «Міжнародне бюро кредитних історій», повідомляє прес-служба АМКУ.

Раніше повідомлялося, що в Україні, згідно зі статистикою, понад 35% громадян живуть з постійною нестачею коштів для нормального існування. Тим часом позичають їх (або беруть кредити) всього 20%. Такі висновки були зроблені після масштабного дослідження, проведеного USAID.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу